Căderile masive ale părului pun pe jar bărbații, dar mai ales femeile. Podoaba capilară ne dă prestanță și frumusețe, iar pierderea ei, uneori ireversibilă, face dificilă, adesea, continuarea unei vieți normale. în farmacii sunt o mulțime de loțiuni care ajută la refacerea părului natural. Unele mai eficiente, altele mai puțin încununate de succes. în paralel cu acestea, există o serie întreagă de tratamente cu produse naturale al căror rezultat, chiar dacă nu este vizibil imediat, se realizează cu brio în timp și prezintă avantajul că nu are efecte adverse.
Alopecia reprezintă o zonă de cădere a părului care se localizează cu precădere în zona scalpului, dar ea poate apărea oriunde există fire de păr, adică la subraț, în zona pubiană și la barbă (în cazul bărbaților). Stresul psihic poate duce la căderea părului, de aceea îndepărtarea factorilor stresanți și un tratament local adecvat determină vindecarea 100%. De asemenea, mai sunt răspunzătoare de căderea părului: radioterapia, chimioterapia, unele medicamente și infecțiile microbiene de la nivelul pielii capului.
Iată 4 retete eficiente pentru a avea un par frumos:
Oul, un șampon natura
Alimentația bogata în semințe de floarea- soarelui, drojdia de bere, uleiul din germeni de grâu, lecitina din soia – toate sunt foarte hrănitoare, având proprietăți favorabile regenerării părului uman.
Dacă v-ați săturat de șampoanele pline de chimicale, multe dintre ele favorizând căderea părului, dacă mătreața v-a adus la exasperare, o soluție este să folosiți ouăle de pasăre Astfel, după ce vă spălați cu săpun pe cap, luați un ou pe care să-l bateți bine-bine și să-l amestecați cu o linguriță de zeamă de lămâie. Apoi, vă clătiți cu apă din abundență. Veți avea un păr strălucitor, iar procedeul ajută la păstrarea scalpului sănătos, fără mătreață.
Măduva de vită, bună împotriva alopeciei
Pentru întărirea rădăcinii folosiți un amestec de 300 g măduvă de vită tocată mărunt, fiartă în 250 ml apă. Strecurați zeama și amestecați-o cu alcool dublu rafinat de 70°, peste care puneți o lingură de ulei de ricin și un gălbenuș bătut de ou. Amestecați bine și turnați-vă amestecul pe cap, apoi înfășurați-vă cu un batic și rămâneți așa până dimineața. După ce v-ați trezit, masați-vă pielea capului cu ulei de măsline. Spălați-vă pe cap. Repetați procedura măcar o dată pe săptămână timp de trei luni.
Usturoi, gaz lampant și ulei de ricin
Puneți cinci căpățâni de usturoi pisat la macerat în 400 ml de gaz lampant, timp de zece zile. După macerare, luați câte o lingură din această compoziție și amestecați-o bine cu gălbenuș de ou și o lingură de ulei de ricin. Masați-vă capul cu această mixtură, apoi înfășurați-vă capul într-un batic și țineți-l cât suportați mai mult timp. Aplicați tratamentul timp de o lună, de două ori pe săptămână. Procedeul poate fi făcut și cu ceapă pisată și ținută la macerat în gaz lampant.
Ardeiul iute regenerează părul
Zece ardei iuți, tocați mărunt, se pun într-un borcan de 450 g peste care se completează cu alcool de 70° și se lasă la macerat 12 zile. Apoi filtrați lichidul și păstrați-l în sticluțe mici, închise la culoare. O dată pe zi, faceți fricțiuni timp de zece minute, la rădăcina părului, cu o lingură din soluția astfel obținută, amestecată cu trei linguri de apă. Părul se va regenera în scurt timp, vor apărea fire de păr chiar și acolo unde căzuse de tot.
Alte remedii împotriva căderii părului
• Frecții zilnice cu suc de usturoi • Spălați-vă părul cu ceai de frunze de nuc; acestea nu numai că revigorează părul, dar îi dau o strălucire castanie, fiind un bun colorant natural • Faceți băi de aburi la nivelul capului, de trei ori pe săptămână, câte 15 minute, pentru a stimula circulația sangvină și implicit creșterea părului • Masați pielea capului cu ulei de măsline, timp de zece zile • Faceți baie la cap cu ceai de frunze și rădăcini de urzică în amestec cu rădăcină de brusture.