Prima pagină » Barbatul care hartuieste

Barbatul care hartuieste

by Psihologul de serviciu
0 comment

Barbatul trebuie sa reuseasca mereu si cu orice pret. Tenacitatea lui este una dintre marile calitati ale speciei umane, calitate care a facut posibila supravietuirea noastra de-a lungul mileniilor.

Insistenta masculina

Inaintea recentei perioade de dezvoltare sedentara (prin agricultura, apoi prin industrie si acum prin informatie), societatea umana s-a hranit o lunga perioada cu ceea ce reuseau barbatii sa vaneze. Din acest instinct de vanator se trag multe dintre comportamentele aparent inexplicabile si inacceptabile ale barbatilor. Astfel, spre deosebire de femei, barbatii se comporta nemilos in fata unei persoane vulnerabile, mai ales daca se afla in grup. Tot ei sunt aceia care sunt tot mai stimulati la o actiune pe masura ce li se opune rezistenta. Daca nu stie sa deschida o usa, un barbat are tendinta sa o sparga cu piciorul. Constitutia lui comportamentala seamana teribil de mult  cu aceea a spermatozoidului: robust, consumator de energie, cu o singura directie de deplasare din momentul fixarii obiectivului…

Nu ai reusit? Insista!

Acesta este un slogan pe care nu doar tatii il cultiva fiilor lor, ci si mamele care au fost poate candva victime ale insistentei barbatilor. In povestile cu care isi alinta baieteii, mamele spun despre perseverenta lui Fat Frumos de a invinge personaje negative care i se opun in drumul lui catre Ileana Cosanzeana.

Cel care insista va avea totul in viata. Nu este vazut cu ochi buni acela care lasa de la el, care tine cont de motivele celuilalt de a i se opune, acela care intoarce celalalt obraz dupa ce a fost palmuit. Pentru multi barbati tineri, drumul acesta fara intoarcere, fara compromis, este premisa actiunilor violente de mai tarziu.

Viol

Violatorul este incapabil de a ajunge la inima femeii dorite. In calea lui sunt ceilalti barbati, obiceiul femeii de a spune nu, dar si o discrepanta devastatoare: discrepanta dintre ceea ce se crede a fi si ceea ce reuseste sa faca. Poate din cauza acestei discrepante, violatorul spune victimei lui: „Pe mine te-ai gasit tu sa ma refuzi? Pe mine?”.

Nu degeaba majoritatea violatorilor sunt aceia cu gulerele albe, nu dintre aceia care ies de prin tufisurile parcurilor… Violatorii cu gulere albe sunt oameni care se cred cineva, in virtutea functiei sociale pe care au dobandit-o, dar observa ca nu reusesc sa se poarte curtenitor cu o femeie pana la capat. Ca urmare, violatorii cu gulere albe se poarta frumos pana la un punct anume, dupa care… intorc foaia!

Abuz sexual

Asa cum pe o femeie o ameteste peste masura posibilitatea de a fi singura aleasa dintre toate femeile, tot asa pe barbat il ameteste accesul la putere. Puterea este aceea care nu-i ajunge barbatului niciodata… De aceea, ajuns in pozitie de putere fata de cineva, barbatul va tinde sa o foloseasca nemasurat.  Este cazul barbatilor care detin functia de sef, de profesor, de antrenor, de politician, medic, politist, preot etc, dat fiind faptul ca puterea poate fi exprimata si prin increderea cu care sunt investiti de catre societate.

Pentru a ajunge intr-o situatie de abuz, barbatul are de invins trei categorii de obstacole:  obstacole din partea victimei, obstacole din partea concurentilor si propriile obstacole, cele interne.

Dar, dupa cum am mentionat mai sus, fiecare obstacol intalnit il face pe barbat si mai darz decat era inainte. Obstacolele din partea victimei sunt cele care sunt exprimate prin NU. Cu cat sunt mai transante, cu atat il motiveaza pe barbat mai puternic sa forteze apropierea sexuala. Obstacolele puse de concurenti sunt exprimate prin lege, prin regulile morale, prin oprobiul public. Odata manifestate, aceste obstacole il determina pe abuzator sa-si ascunda actiunile, cerand victimei sa tina in secret cele intamplate intre ei. In ceea ce priveste obstacolele interne, cel mai adesea manifestate sub forma fricii de consecinte, abuzatorul le depaseste facandu-si curaj cu bauturi si cautand scuze la victima sa, cum ar fi ideea ca ea a vrut-o.

Hartuirea e un viol soft…

In functie de nivelul de dezvoltare morala, unii barbati violeaza in forta, altii violeaza pe ocolite, adica sub forma hartuirii sexuale. Pe parcursul hartuirii, barbatul aplica o presiune discreta, dar constanta asupra femeii dorite, pana cand aceasta cedeaza, data fiind consecintele pe care le intuieste. Consecintele sunt de doua feluri: negative daca refuza si pozitive daca accepta relatia sexuala. Prin combinarea mesajelor care contin aceste doua categorii de consecinte, femeii i se da de inteles foarte clar ce are de facut. Hartuirea poate sa fie atat de discreta, incat femeia in cauza poate sa para de-a dreptul paranoica celor din jur, care nu gasesc nimic anormal in comportamentul barbatului agresor. Ca o regula, orice femeie ar trebui sa stie ca, daca i se pare ca un barbat ii face avansuri, asa si este in realitate…

Visez sa fiu violata

Uneori poti auzi pe o femeie facand afirmatia aceasta. Nu este nicidecum vorba de un cosmar, ci despre o fantasma sexuala destul de raspandita printre femei. Gradele de manifestare sunt diferite: de la o simpla dorinta de a intalni un barbat ferm, pana la dorinta clara de a fi fortata in modul cel mai placut de a face sex cu cineva aparent nepotrivit. Unele femei gusta gestul de a fi retinute de maini. Altele senzatia de a fi trase de par, de a fi stranse de gat, iar altele pe aceea de a simti o penetrare brutala. O parte a psihologilor  considera ca este vorba de un masochism natural al femeii, altii spun ca e vorba de o vinovatie veche fata de tata, cert este ca aceste fantasme alimenteaza inconstient anumite comportamente ale femeilor, care incurajeaza insistenta agresiva din partea barbatilor din jur…

Este limpede un lucru simplu: o femeie poate preveni comportamentul agresiv sau abuziv al unui barbat, cu conditia sa ia masuri cat mai devreme. Momentul cel mai sugestiv cand trebuie sa ia aceste masuri este acela in care barbatul face aluzii personale nepotrivite cu contextul. 

Citeste si

Leave a Comment