Prima pagină » Bărbatul de sub femeie

Bărbatul de sub femeie

by Mirela Dinica
0 comment

In primii ani de viata, sustinea psihologul Erik Erikson, copiii trec printr-un stadiu de dezvoltare caracterizat de incredere totala in toate cele. Incredere in parinti, in obiecte, incredere totala in sine.

Pe masura ce este supus rigorilor educatiei, copilul pierde total aceasta incredere si invata sa se supuna, renuntand la dorintele lui sau amanand indeplinirea lor. Acest nou stadiu de neincredere (mistrust, cum il numea Erikson), ii afecteaza mai ales pe baieti. Acest lucru se petrece pentru ca, pe parcursul cresterii, creierul baietilor este tot mai profund marcat de nivelul de hormoni masculini din sange si tinde sa elaboreze comportamente considerate recalcitrante: performante fizice, opozitii dure, atitudini sadice, de lupta, etc. O caracteristica interesanta a comportamentului masculin este cresterea fortei actiunii pe masura ce i se opune un obstacol. Daca baiatul este descurajat de catre parinti, aceasta atitudine devine tot mai moale, pana cand este inlocuita de obedienta.

De la mama pleaca totul

Conform mecanismului biologic numit „imprinting”, adica imprimarea unui comportament prin influenta din partea primului venit, conteaza mult cine este persoana care va incepe sa-l descurajeze pe baiat. Desi tatal este de felul lui un dur, el este vazut de catre baiat ca un concurent pe care intr-o zi il va intrece. Mama este in schimb personajul familial care foloseste in educatie parghii preponderent emotionale. Cu cat mama foloseste mai des descurajarea prin abuz emotional, cu atat mai devreme baiatul va tinde sa renunte la actiunile sale in favoarea unor argumente de natura emotionala. Astfel, dominat de mama, viitorul barbat va invata teama in fata manifestarilor tipic feminine.

Femei scorpii

Contrar convingerilor multora, femeia dominanta, nu este o tipa cu mustata, dura sau o sadica. Cel mai frecvent, ea este o persoana care stie sa  impuna argumente emotionale la momentul oportun, astfel incat barbatul sa fie constrans la actiuni convenabile pentru ea. Acest fenomen se poate desfasura ani de zile fara ca barbatul dominat sa constientizeze ce se intampla. Doar alte femei sunt capabile sa sesizeze cu acuratete cat de a naibii si manipulatoare poate sa fie partenera  unui barbat. Ba chiar mai mult, se poate observa ca majoritatea barbatilor cauta cu obstinatie partenere care sa ii domine. In viata lor se succed femei de care sa indragostesc pentru ca ii mentin intr-o permanenta frustrare, le dicteaza actiunile, ii santajeaza, ii ameninta, ii acuza.

Barbatul care intreaba

Cum iti dai seama ca barbatul din fata ta este unul care a fost obisnuit cu dominatia asupra lui? Simplu! La fiecare colt de strada te intreaba pe tine incotro ar trebui sa va indreptati, te intreaba daca e cazul sa cumpere paine,  cu ce camasa i-ar sta mai bine, unde sunt cheile de la masina, ce flori sa-ti cumpere. Chiar daca esti un inger de femeie, o repetare zilnica a acestor intrebari nu are cum sa nu te transforme intr-o femeie-scoripe… Incepi sa-i reprosezi ca nu e in stare sa hotarasca nici macar pentru sine, d-apoi pentru amandoi, iar atitudinea de repros il afunda si mai tare in rolul de pampalau.

Exista vreun remediu?

Daca se intampla ca femeia lui sa devina blanda si supusa, barbatul care a cunoscut dominatia devine un salbatic, un tiran in relatie cu ea, ca un raspuns la ostilitatea adunata de-a lungul anilor fata de femeia care l-a tinut sub papuc. Si apoi, orice individ cu un cromozom Y in genetica lui va avea nevoie de unul mai slab pentru a se afirma in aceasta lume a competitiei. Va sa zica, nu este de loc indicat sa devii blanda cu un astfel de barbat… Si atunci ce-i de facut? Unele femei au gasit o solutie de tranzitie: continua sa-l domine pe barbat acasa, dar i se supun cand de fata sunt si altii. In felul acesta, barbatul lor se simte atat in siguranta, cat si sigur pe el, fara sa devina violent sau sa treaca la o alta femeie.

Indragostit si ingenunchiat

Una dintre cele mai frumoase trairi emotionale ale omului este starea de indragosteala. Multi barbati o cunosc, dar putini stiu ca abilitatea de a se indragosti se dobandeste odata cu dezvoltarea inteligentei emotionale. Oricat de puternic ar fi el, barbatul care iubeste o femeie i se subordoneaza: o cere, o roaga, o lauda, o divinizeaza. Este o situatie cu atat mai placuta, cu cat barbatul se considera pana atunci mai barbat. Trebuie sa te consolezi insa ca iubirea lui, fiind vie, are o viata care se termina odata si odata…

Citeste si

Leave a Comment