Prima pagină » BMW M3 Coupé la final de producție

BMW M3 Coupé la final de producție

by Mirela Dinica
0 comment

Campioana en-titre în DTM continuă seria de succese – producția modelului de serie a ajuns la final după ce au fost construite peste 40.000 de unități.

După câștigarea tuturor titlurilor din Deutsche Tourenwagen Masters (DTM) în 2012, BMW M3 a continuat seria victoriilor și în acest an competițional. Iar versiunea de curse va fi implicată în bătălia pentru victorie și în acest sezon. Modelul de serie a ajuns deja la linia de sosire odată cu anunțul făcut de BMW M GmbH cu privire la finalul producției celei de-a patra generații BMW M3 Coupé. Mașina sport foarte performantă, din care a luat naștere versiunea DTM care s-a impus anul trecut, își va încheia cariera după ce peste 40.000 de unități au părăsit linia de asamblare. BMW M3 Coupé încheie o carieră extraordinară pe piața auto mondială. Propulsat și el de un motor V8 de înaltă turație, BMW M3 Cabriolet va continua să fie produs până în luna septembrie 2013.

Încă de la prima generație prezentată în 1986, BMW M3 a devenit referința mașinilor sport pentru acest segment atât pe șosea, cât și pe circuit. Cea mai recentă generație BMW M3 a adus noi elemente în această poveste specială de succes. Producția BMW M3 Coupé – lansat în 2007 – a depășit 40.000 de unități, în timp ce BMW M3 Sedan a fost construit în aproape 10.000 de unități. Până în prezent, aproape 16.000 de unități BMW M3 Cabriolet au fost produse. În total au fost livrate în România 22 de unități, din care 17 BMW M3 Coupé.

Cea mai importantă particularitate comună a celor trei versiuni de caroserie este sistemul de propulsie și tehnologia șasiului, derivare direct din motorsport. Motorul de 4,0 litri, primul V8 care a echipat un model M3 de serie , dezvoltat exclusiv pentru BMW M3, are cele două rânduri de cilindri dispuse în unghi de 90 de grade. Propulsorul dezvoltă o putere maximă de 309 kW/420 CP, generează un cuplu maxim de 400 Nm, iar turația maximă ajunge la 8.400 rpm. Asemenea turației ridicate a motorului, numeroase detalii de construcție – precum supape-fluture individuale controlate electronic, control al impulsului de ioni și furnizare optimizată dinamic a uleiului – au fost preluate direct din motorsport. Alături de reacția instantanee, furnizarea puterii deosebite a motorului atmosferic – menținută la un nivel constant la limita superioară a turației – este o caracteristică definitorie. La cinci ediții consecutive ale International Engine of the Year Award, motorul BMW M3 a câștigat trofeu clasei de capacitate 3,0-4,0 litri.

Transferul de tehnologie de pe circuit în producția de serie se regăsește și la nivelul altor componente ale sistemului de propulsie și ale șasiului. Șasiul ultraușor este completat de puntea față, conectată la caroserie printr-o placă de aluminiu pentru rigidizare, și de cea spate cu cinci brațe de legătură, cu bare antiruliu tubulare și brațe de control al punții din aluminiu ranforsat. Dezvoltat special pentru M3, șasiul este combinat cu un sistem de direcție cu pinion și cremalieră cu funcție Servotronic specifică M și diferențial M variabil pentru puntea spate. BMW M3 a fost echipat standard cu un sistem de frânare cu componente superperformante și opțional putea fi comandat cu sistem Electronic Damper Control (control electronic al amortizoarelor) cu trei moduri de funcționare.

O altă opțiune inovatoarea care a fost introdusă la a patra generație BMW M3 a fost M DCT Drivelogic. Prima transmisie cu dublu ambreiaj pentru modelele de serie care putea fi reglată pentru a se potrivi caracteristicilor de performanță ale motorului de înaltă turație, oferea posibilitatea unei accelerații deosebit de dinamice, fără întrerupere a fluxului de putere.

A patra generație BMW M3 a fost deschizătoare de drumuri în categoria sa atunci când a fost vorba de construcții ultraușoare inteligente. Alături de capota din aluminiu și aripile față din plastic, un rol important în reducerea masei caroseriei coupé l-a avut acoperișul din carbon. Utilizarea acestui material de avangardă pe scară largă la BMW M3 a reprezentat un alt pas important pentru BMW Group spre producția la scară industrială a componentelor de carbon ale caroseriei.

Citeste si

Leave a Comment