Prima pagină » BMW Vision Future Luxury – luxul modern condus de design și inovație

BMW Vision Future Luxury – luxul modern condus de design și inovație

by Mirela Dinica
0 comment

BMW Vision Future Luxury oferă o perspectivă pe termen lung asupra percepției pe care marca o are asupra înțelegerii luxului modern. Conceptul se evidențiază prin fuziunea între exclusivitate și inovație, prin experiența condusului care este, și de această dată, una emoțională și exclusivistă. Toate acestea sunt exprimate prin designul remarcabil, alături de tehnologia inovatoare, conceptul de pionierat în privința construcției ultraușoare, interfața utilizatorului integrată perfect și experiența condusului care se adresează optim cerințelor tuturor ocupanților.

„Tehnologia inovatoare și luxul modern au fost dintotdeauna o parte importantă a genelor mărcii BMW”, declară Adrian van Hooydonk, Senior Vice President BMW Group Design. „Conceptele vizionare precum BMW Vision Future Luxury le-am utilizat pentru a demonstra unde putem ajunge cu aceste teme în viitor și pentru a ne oferi surse noi de inspirație și motivație. BMW Vision Future Luxury – cu tehnologii inovatoare, precizia meticuloasă și calitate în fiecare detaliu – duce abordarea noastră privind luxul modern spre o nouă etapă.”

Începutul unei noi abordări – designul

„Designul BMW Vision Future Luxury este mesagerul filosofiei noastre privind luxul modern, unul în care tehnologiile inovatoare joacă un rol extrem de important. Aceste inovații furnizează o experiență nouă și multifațetată a luxului, care cuprinde tehnologia ultraușoară inteligentă, designul inovator al interiorului și un design radical schimbat al interfeței cu utilizatorul”, declară Karim Habib, directorul BMW Design, rezumând abordarea de design a BMW Vision Future Luxury.

Această abordare poate fi simțită cu ușurință la interior. De la un capăt la altul, designul exprimă forma și funcția tehnologiilor inovatoare. De exemplu, conceptul tehnologiei ultraușoare inteligente a BMW Vision Future Luxury este exprimată în principiul de design al modelării selective. Cu alte cuvinte, geometria și funcțiile specifice ale unei componente individuale sunt create dintr-o structură compozită stratificată, care cuprinde mai multe niveluri și materiale diferite. Stratul de bază inițial, din țesătură fină de carbon, este urmat de un nivel funcțional care cuprinde componentele interfeței cu utilizatorul, interfețele de control și afișare și funcțiile de iluminare, după care urmează un alt strat structural, de susținere a sarcinilor, realizat din aluminiu pentru o rezistență suplimentară. În cele din urmă, straturile superioare cuprind lemn, apoi piele pentru a crea o ambianță caldă și confortabilă. Cum geometria interiorului este redusă întotdeauna la esențial, masa totală scade substanțial. Acest tratament face loc unei tranziții aproape perfecte, dar și unor suprafețe fluide, foarte elegante.

Caracteristicile de neegalat pe care le are carbonul ca material – atât individual, cât și în combinație cu materialele din jurul său – sunt utilizate optim în conceptul riguros al designului ultraușor. Stratul de bază din carbon este vizibil la uși, sub scaune și mai ales la montantul B, unul cu design inovator, redus la forma sa cea mai simplă. Astfel, s-a renunțat la forma convențională a montantul B. Construcția din carbon permite ca ramele scaunelor să fie integrate în structura de susținere a sarcinilor. De asemenea, există o conexiune cu pragurile ușilor și cu consola centrală, ceea ce înseamnă că montantul B este doar unul foarte mic și discret. Cu deschidere largă deosebit de generoasă și luxoasă, ușile BMW Vision Future Luxury nu ar fi fost posibile fără această soluție nouă a montantului B, din carbon.

Un nou design al interfeței utilizatorului și servicii BMW ConnectedDrive exclusive.

În zona conducătorului și a pasagerului, liniile și suprafețele definite cu precizie creează sentimentul unui dinamism exclusivist. Designul panoului de instrumente îl completează îndeaproape pe cel al ecranelor. Conducătorul este înconjurat de cele trei ecrane conectate, care creează cockpitul caracteristic BMW, orientat spre conducător. Tehnologia tridimensională a afișajelor înseamnă că, la nivel vizual, stilul panoului de instrumente pare să se transfere chiar în ecrane. Cu alte cuvinte, pentru privitor, spațiul interior pare să continue în structurile solide ale panoului de instrumente, ceea ce generează impresia unui sentiment fără precedent de profunzime și spațialitate.

Afișajul din partea stângă prezintă în principal informații legate de automobil, în timp ce monitorul central – programabil – afișează vitezometrul, turometrul și alte informații, precum și date suplimentare adaptate contextului, prezentate doar atunci când sunt relevante. În același timp, monitorul din dreapta – Driver Information Display (afișaj de informare a conducătorului) – furnizează informații suplimentare pentru infotainment. De asemenea, conducătorul are opțiunea de a controla toate aceste funcții prin comandă vocală.

BMW Vision Head Up Display.

Totuși, afișajul principal pentru conducător este BMW Vision Head Up Display. Acest afișaj transformă imaginea pe care conducătorul o are asupra lumii reale. Proiectează informații esențiale în câmpul vizual al celui de la volan, pe trasa de deplasare. Clădirile, indicatoarele rutiere sau pericolele pot fi evidențiate direct în mediul real, direcționând selectiv atenția conducătorului spre informațiile care sunt importante într-un anumit moment. Această tehnologie oferă o nouă dimensiune în ceea ce privește funcțiile de asistare a conducătorului precum Speed Limit Info (informații privind limita de viteză), unde indicatoarele rutiere pot fi identificate și evidențiate în câmpul vizual al conducătorului, sau Traffic Light Assistant (asistare pentru semafoare), care furnizează informații în timp real cu privire la fazele semafoarelor.

În locul unui afișaj central comun pentru conducător și pasagerul din față, BMW Vision Future Luxury oferă ocupanților locului din dreapta propriul Passenger Information Display. Acest monitor este conectat la Driver Information Display prin intermediul unui panou tactil, prin care se poate face schimb de informații între conducător și cel din dreapta lui. Aplicații precum rezervarea biletelor la operă direct din automobil – prin intermediul serviciului BMW ConnectedDrive Luxury Concierge – pot fi afișate în Passenger Information Display, unde nu există riscul distragerii atenției conducătorului. Funcțiile relevante pot fi controlate confortabil de către pasagerul din față cu ajutorul controlerului iDrive cu interfață tactilă.

Tabletă cu comandă tactilă pentru locurile din spate.

În spate, două Rear Seat Displays (afișaje pentru locurile din spate) – cu marginea din carbon – și Rear Seat Touch Command Tablet (tabletă detașabilă cu comandă tactilă pentru locurile din spate) dau amprenta finală conceptului integrat de interfață a utilizatorului la BMW Vision Future Luxury. Aceste afișaje pot comunica cu monitoarele din față, dar și cu serviciile BMW ConnectedDrive. Totul – de la informații relevante pentru călătorie, precum viteza sau durata, până la cele conexe serviciilor Luxury Concierge – poate fi afișat într-o manieră simplă și personalizată. De asemenea, este posibilă utilizarea conținutului online entertainment precum streaming video și de muzică, dar și jocuri. Conținutul și funcțiile pot fi controlate de pe scaunele din spate prin utilizarea Rear Seat Touch Command Tablet detașabile din consola centrală.

Spațiu personal în spate.

Pentru pasagerii din spate, BMW Vision Future Luxury oferă un adevărat paradis luxos al spațiului personal. Două scaune individuale, mari și puternic conturate, îi îmbie pe pasageri să se retragă în propria „zonă de confort”. Masa retractabilă, Rear Seat Displays înclinate și spătarele rigide ale scaunelor din față creează o ambianță privată, separând această zonă de restul interiorului. Sentimentul de intimitate este accentuat de geometria modernă și fluentă și prin utilizarea materialelor rafinate, cu suprafețe generoase de lemn care se extind de la raftul de sub lunetă pentru a-i înconjura pe pasageri într-un spațiu tridimensional elegant. Plasate strategic, lamelele luminoase integrate în lemn evocă stilul înconjurător și, cu strălucirea lor caldă, accentuează ambianța modernă și confortabilă. Piele de cea mai bună calitate, prelucrată pentru a păstra culoarea și textura naturală, în nuanțe maro Batavia și Silk mai deschis, piele nubuk de culoare Silk și maro cald, lemn de tei stratificat – toate acestea au o aură naturală care oferă un aspect vizual și o calitate unice. Separarea dintre materialele închise din partea superioară și cele deschise din jumătatea inferioară creează senzația de căldură și sentimentul luxos de spațiu. Covorașul gros din mătase pură completează varietatea de materiale exclusiviste din interiorul BMW Vision Future Luxury.

Exclusivitate și eleganță – designul exterior.

Când este privit din lateral, proporțiile perfecte – precise, ordonate și elegante – transmit exclusivismul BMW Vision Future Luxury. Ampatamentul lung, consolele scurte și habitaclul amplasat jos și mult în spate oferă siluetei extinse un dinamism rafinat. În stilul BMW emblematic, o linie de contur sculptată discret creează un arc încordat de-a lungul părții laterale a automobilului, iar suprafețele opulente de sub această linie au fost configurate, ca întotdeauna la BMW, de modelatori cu experiență. Acest design sculptat manual oferă suprafețelor un caracter emoțional special care nu ar fi fost posibil dacă era generat de un computer. Rezultatul este accentuat suplimentar de culoarea Liquid Platinum Bronze a caroseriei, care generează un efect cald și strălucitor. Un artificiu exclusiv în lateralul automobilului este reprezentat de oglinzile retrovizoare, care dau impresia că au crescut natural din decorațiunile cromate ale ferestrelor. Conceput ca o continuare vizuală a decorațiunii cromate, suportul subțire este atașat în partea de jos a oglinzii, ceea ce îi oferă un aspect grațios, dând impresia că plutește în aer.

BMW EfficientDynamics: îmbunătățiri ale aerodinamicii și tehnologiei de construcție ultraușoară.

Designul exterior demonstrează perfect nivelul avansat al aerodinamicii și al construcției ultraușoare de care dispune BMW Vision Future Luxury. De exemplu, linia acoperișului – specifică unui coupé – și capota înclinată a portbagajului reduc semnificativ forța de rezistență aerodinamică. Aflate la baza suprafețelor exterioare puternic conturate, soluțiile rafinate oferă direcționarea optimă a curentului de aer. Acestea includ sistemul Air Breather dispus în spatele pasajelor roților față, montantul cu direcționare internă a aerului și fantele din bara spate care elimină aerul din pasajele roților. O bandă elegantă de carbon dispusă în zona pragurilor ușilor scoate în evidență conceptul inovator al construcției ultraușoare, bazat pe aluminiu și carbon. Aceste două materiale foarte ușoare sunt utilizate – individual și în tandem – în locurile potrivite pentru a se obține efectul maxim.

Faruri laser BMW.

Cu un design clar și simplu, indiciile tradiționale ale părții frontale BMW – grila dublă a radiatorului și farurile duble – evidențiază instantaneu identitatea de brand a BMW Vision Future Luxury. Contururile subțiri ale farurilor sunt un alt indiciu al tehnologiei inovatoare care se află în spatele lor: farurile laser BMW. Această tehnologie nouă nu numai că deschide drumul pentru o interpretare foarte compactă și dinamică a farurilor rotunde duble specifice BMW, ci impune și standarde complet noi în ceea ce privește luminozitatea, raza și intensitatea. Fasciculul concentrat și paralel este de zece ori mai intens decât cel al sistemului LED. Datorită consumului redus de energie și cerințelor de montare a luminilor laser, această tehnologie este principalul candidat pentru utilizare la automobilele viitorului.

Sub faruri, spoilerul față accentuează stilul elegant al părții frontale. La limitele exterioare ale spoilerului, deflectoarele elegante din carbon ascund o serie de dotări aerodinamice BMW EfficientDynamics. Deflectoarele subțiri de aer sunt realizate din carbon, ceea ce evidențiază încă o dată conceptul inteligent al construcției ușoare ce a fost utilizat la BMW Vision Future Luxury. O bandă cromată subțire, aflată pe deflectoare, delimitează sistemul fluxului de aer.

Stopuri OLED.

Liniile orizontale ale profilului lateral alunecă ușor în spate într-un artificiu final. Ca și în față, stilul caroseriei este intenționat unul discret, ceea ce permite ca stopurile inovatoare, subțiri și înguste să facă o impresie puternică. În premieră la un automobil BMW, stopurile sunt alcătuite din LED-uri organice, ceea ce deschide drumul pentru o interpretare complet nouă a luminilor BMW în forma caracteristică – litera L. Stopurile de formă L de la BMW Vision Future Luxury cuprind numeroase OLED-uri mici, și ele în formă de L.

Citeste si

Leave a Comment