Prima pagină » Caisele, o comoara de sezon

Caisele, o comoara de sezon

by Predescu Cristina
0 comment

Cartea de vizita a acestor fructe de sezon este continutul lor puternic antioxidant. In plin sezon al acestor fructe este recomandat consumul lor ca atare, proaspete, putand tine o cura zilnica. In aceasta cura, care este recomandata timp de 14 zile, se poate consuma o jumatate de kilogram de caise pe zi in mai multe reprize.

Caisele sunt recomandate in cura de slabire, fiind un antidot puternic contra kilogramelor in plus, datorita faptului ca sunt sarace in calorii, contin fibre alimentare care raman mult timp in stomac impedicand reaparitia foamei si au efect laxativ.

Un rol importat il pot avea in domeniul cosmetic, folosite proaspete  sub forma de masti cosmetice pentru toate tipurile de ten, cu efecte miraculoase de improspatare si catifelare a pielii. Studiile au demonstrat ca o actiune benefica o au in tratarea acneei, tenul devenind mai curat, mai catifelat si pielea mai elastica.

Samburii caiselor sunt adevarate comori, studiile recente aratand ca efectele terapeutice ale acestora sunt mult mai mari decat ale fructelor in sine. Au un efect puternic imuno-stimulator si imuno-modelator, prevenind o serie de afectiuni precum : bronsita, astmul, tuberculoza, etc. Uleiul extras din samburi de caise are efecte benefice atat consumat intern cat si la nivel extern. Samburii de caise contin mici cantitati de cianura, care in doze mari de pana la 50-60 de mieji consumati pe zi pot duce la intoxicatii mortale.

Licopenul, pigmentul care da culoarea galben-portocalie fructului, este unul dintre cele mai puternice substante pentru prevenirea si tratarea cancerului de prostata, a bolilor coronariene, infarctului miocardic. Studii recente arata ca derivati acizi ai izomerilor licopenului din pulpade caisa fortifică mecanismul hipofizar de control al calcemiei si metabolismului calciului după instalarea menopauzei. Acest efect face din caisa un real medicament care impiedica o serie de probleme legate de tulburarile hormonale ale menopauzei.

Caisele erau considerate in China antica drept fructe ale vietii,iar in cultura persana aveau numeroase semnificatii legate de puterea zeilor fertilitatii. In epoca moderna, caisele sunt privite ca importanta sursa de vitamine la indamana oricui .

Citeste si

Leave a Comment