Prima pagină » Când avem nevoie de consiliere sau psihoterapie?

Când avem nevoie de consiliere sau psihoterapie?

by Raport Monden
0 comment

O mare parte dintre noi avem momente în care ne simțim vulnerabili, într-o lume în care a deține controlul este foarte important. Acele momente de negăsire de sine, de căutare de resurse, de derivă sau câteodată chiar de șoc se pot prelungi peste limita noastră de siguranță și securitate.

Momentele cele mai potrivite pentru a merge la psiholog sunt acelea în care nu reușim să mai găsim răspunsuri la experiențele pe care le trăim, în relație cu alții sau cu noi înșine.
Unii oameni consideră că a vorbi cu un prieten, cu o colegă sau cu o persoană din familie este suficient pentru a găsi rezolvare unor situații. Observă însă că „sfaturile” primite nu au fost însă suficiente și rezultatele întârzie să apară. Ceea ce deosebește aceste „sfaturi” date de prieteni și psihoterapia realizată de către un psihoterapeut este modalitatea de intervenție. Psihoterapeutul nu dă sfaturi, ci te ajută să înveți niște modalități de rezolvare a problemelor pe care să le pui singur în practică, în funcție de resursele psihice proprii. Astfel, rezultatele sunt cele mai potrivite și adaptate mediului în care trăiești.

Reușita procesului terapeutic depinde de personalitatea terapeutului, de experiența acestuia și de modul în care folosește cele mai potrivite metode pentru clientul cu care lucrează. Tot mai multe persoane apelează la serviciile de psihoterapie, din punctul meu de vedere din cauza unui stres din ce în ce mai puternic în viata de zi cu zi.

Ca segment de vârstă, cel mai frecvent vin la psihoterapeut adulții, pe locul doi fiind adolescenții, aduși de părinții lor. De obicei oamenii aceștia au dus timp îndelungat în spate probleme serioase, care le-a influențat modul în care văd și își  trăiesc propria viață, uneori fără să își mai amintească ce înseamnă să trăiești în echilibru și bucurie.

Părinții își aduc de asemenea destul de frecvent copiii la psihoterapie în urma unor evenimente traumatice (deces în familie, divorț, agresivitate) sau în cazul unor probleme de comportament sau conjuncturale (depresii, autoagresiune, noncomunicare etc.), situații pentru care nu există soluții din partea medicală.

Clienții provin din orice categorie socială, de la familii care au foarte puțini bani, la famiile cu extrem de mulți bani și cu grave probleme relaționale, oamenii pe care-i vedem și spunem „Vai ce minunați sunt, ce mult aș vrea să fiu ca ei!…”.
De multe ori, persoanele din jurul nostru se află în impas. Sunt binecunoscute cazurile de sinucidere, autoagresiune sau depresie. În aceste situații este recomandat să ascultăm persoana respectivă și să îi recomandăm, cald și cu încredere, și ajutorul unui specialist, un psihoterapeut.

Probabil vă întrebați care este diferența dintre un psiholog și un psihoterapeut? Psihoterapeutul este psiholog sau medic psihiatru care s-a specializat într-o anumită formă de psihoterapie, iar scopul intervenției sale este nu numai de a optimiza și dezvolta anumite calități și capacități personale, cum este în cazul consilierului psihologic, dar mai ales de a modifica anumiți factori psihologici care sunt implicați în tulburările psihice, somatice, psihosomatice. Psihoterapia poate fi practicată de diverși profesioniști (psihologi, psihiatri) numai după un program riguros de pregătire, pe parcursul mai multor ani.

Vă propun o serie de discuții prin care să vin în întâmpinarea experiențelor și curiozităților dumneavoastră vizavi de anumite situații sau conjuncturi, în care să găsim împreună modalitățile cele mai eficiente de acțiune și schimbare, astfel încât să vă găsiți sau regăsiți echilibrul interior, în relație cu propria persoană și cu persoanele importante pentru dumneavoastră. Vă aștept cu interes întrebările,

Psihoterapeut Irina Gruia
Tel. 0743.78.75.79
www.psihologiecraiova.ro

Citeste si

Leave a Comment