Home STIL DE VIATASANATATE Care sunt tipurile de proteze mamare si riscurile ce vin odata cu ele?

Care sunt tipurile de proteze mamare si riscurile ce vin odata cu ele?

by Mirela Dinica
0 comment

Interventia de augumentare a sanilor este cu siguranta una dintre cele mai dorite schimbari  in randul operatiilor chirurgicale alese de femei. Fie ca e vorba de o problema de sanatate sau doar de una estetica, marirea sanilor cu proteze mamare este una dintre putinele interventii care pot da un rezultat atat de rapid si spectaculos. In domeniul operatiilor estetice exista deja o paleta vasta si variata de categorii de proteze mamare ce difera in functie de forma, material, cantitatea de material pe care o contine si aparitie.

Operatia de augumentare mamara dureaza timp de 2-3 ore si consta in crearea unei incizii in santul submamar, periareolar sau in pliul aflat sub axila care va fi „buzunarul” in care se va introduce proteza mamara.  Cicatricile se vindeca in maxim un an iar durerile vor fi calmate prin tratamente si sfaturi recomandate de medicul specialist.

Tipuri de proteze mamare

In functie de forma, protezele mamare pot fi rotunde, ovale sau alungite, iar suprafata acesteia poate fi neteda sau texturata. Din punct de vedere al compozitiei, pacienta poate alege intre implanturile cu ser fiziologic, cu gel siliconic sau mixte.

  • Protezele saline, sau cu ser fiziologic, sunt recomandate persoanelor de peste 18 ani si utilizate pentru ca substanta din interiorul ei se regaseste in 70% din corpul uman. Sunt flexibile si confera bustului un aspect natural. Deoarece gradul de obstructionare a vizibilitatii este mic, in cazul mamografiei rezultatele sunt mai precise in comparatie cu celelalte proteze.
  • Protezele cu silicon au un aspect si o senzatie tactila naturala datorita consistentei ridicate si vascozitatii gelului care formeaza continutul. Sunt recomandate femeilor de peste 22 de ani si este elastic, fara a-si schimba forma sau modelul in timp. Implantul cu gel siliconic este cel mai folosit in plan mondial, siliconul fiind o substanta extrasa din nisipul gasit pe fundul marii. Acesta se poate modela usor si are ca avantaj faptul ca ofera o garantie de lunga durata.
  • Protezele mixte  combina siguranta implanturilor saline cu calitatile gelului siliconic. Astfel se formeaza hidrogelul care este un polizaharid compus dintr-un invelis de silicon umplut cu carboxil metil celulozic si ser fiziologic.

Riscurile interventiei cu implanturi mamare

Orice operatie presupune un risc, iar augumentarea mamara, desi este un procedeu foarte sigur si bine pus la punct, prezinta si ea cateva complicatii.

Dat fiind faptul ca raspunsul corpului la orice corp strain este acela de a il respinge sau izola, corpul va forma in jurul protezei o capsula. Cea mai frecventa problema postoperatorie o reprezinta contractia capsulara. Aceasta apare cand capsula ce se formeaza in jurul protezei incepe sa se stranga, iar tratarea consta in excizia capsulei, incizia ei si inlocuirea cu o alta proteza mamara. Alte urmari ale augumentarii mamare pot consta in tulburari de sensibilitate in zona memlonului, sangerari sau infectii.

In urma unui traumatism, protezele mamare se pot rupe. In cazul fisurarii unui implant cu proteza salinica, serul fiziologic este absorbit de organism si se desumfla fara a avea efecte nocive asupra organismului. In cazul celui cu gel siliconic, continutul protezei nu se scurge in organism datorita capsulei periproteice. Pacienta poate simti totusi o senzatie de caldura si poate sesiza o modificare a formei sanului. In ambele cazuri, proteza care a suferit ruptura va fi inlocuita cu una noua.

 

Citeste si

Leave a Comment