Prima pagină » Catina, miracolul romanesc

Catina, miracolul romanesc

by Predescu Cristina
0 comment

Catina, iata unul din elixirele tineretii la indamana oricui. Conform cercetărilor efectuate de specialiști de prestigiu precum Ing. Ștefan Manea, prof. univ. dr. chim. Ion Brad, dr. Luminița Brad și Ing. Florica Radu, cătina care crește în țara noastră are un conținut chimic de excepție, poate cel mai bogat din întreaga lume.

Planta a fost studiată și ameliorată în Stațiunea Horticolă „Mărăcineni”, unde s-au obținut varietăți cu țepi reduși. Trebuie menționat că nicăieri în lume nici varietatea naturală, nici soiurile ameliorate nu au conțin atât de multe principii active, vitamine, minerale, microelemente, flavonoizi și aminoacizi la nivelul cătinei care crește în România, mai ales în zona subcarpatică. Conține și cantități mari de vitamina C, vitaminele B1, B2, K, F și P, alături de microelemente, acizi grași esențiali și fitostenoli. În urma analizelor de laborator a reieșit că fructul cătinei conține substanță uscată în proporție de doar 10-20%, restul compoziției constând în zaharuri, acizi organici, pectine, flavonoide, celuloză, proteine, ulei, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, tot complexul vitaminelor B. Celebrul și căutatul ulei de cătină conține la rândul său, în proporție de circa 80-90% acizi grași esențiali, licopen, tocoferoli și fitosteroli. Semințele de cătină sunt bogate în acizi grași nesaturați, iar frunzele și scoarța arbustului contin tocoferol si sitosterol.

Daca aproape nici nu-ti vine sa crezi cate pot intra in componenta unei boabe atat de mici, efectele asupra organismului uman ,si nu numai, sunt nenumarate.Cu calitatile si proprietatile sale naturale catina poate fi declarata un panaceu universal.Amintim doar cateva din proprietatile bobitei minune la nivelul fetei datorita continutului extraordinar de vitamina A, vitamina C , carotenoizi,flavonoizi,etc:actiune profunda de hranire celulara a pielii,protejare impotriva factorilor nocivi din mediul inconjurator, inclusiv importiva radiatiilor uv,stimulare de regenerare rapida. Uleiul de cătină este potrivit pentru toate tipurile de ten, având un puternic efect antirid.

Datorită ingredientelor active din conținutul său, uleiul de cătină presat la rece vindecă pielea de arsuri (inclusiv solare), răni, psoriazis, dermatite, eczeme, acnee,herpes.Efectele asupra parului si unghiilor sunt notabile si ele.

Avantajul catinei este ca poate fi consumata facil sub diferite moduri : de la fructele proaspete,la sucuri, vinuri, ulei,la forme prelucrate tehnologic cu mare atentie de catre companiile de profil din Romania.

Nu ne ramane decat sa ne folosim de miraculoasa catina sub toate formele si daca nu avem ulei de catina in casa sa-l cumparam!

Citeste si

Leave a Comment