Home ACTUALITATE Centenarul Marii Uniri, sărbătorit cu fast în California!

Centenarul Marii Uniri, sărbătorit cu fast în California!

by Mirela Dinica
0 comment

Pe 29 septembrie a avut loc Festivalul Românesc din Sacramento, California, eveniment aflat la a XVII-a ediție. Oficiali din România, artiști de top, români stabiliți de multă vreme în SUA, dar și americani, au sărbătorit în anul Centenarului cu muzică românească, dansuri tradiționale și multă voie bună!

Organizat de Community Center of Sacramento în colaborare cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Consiliul Județean Bihor, festivalul a fost dedicat Centenarului Marii Uniri. Aproximativ 4000 de persoane s-au distrat și au savurat preparate tradiționale românești.  “Evenimentul a fost deschis cu cele două imnuri, cel al SUA și al României dar și cu rugăciunea “Tatăl nostru” interpretată de Costel Busuioc. Reprezentanții ansamblului artistic profesionist Crișana au cucerit publicul american cu dansuri din zonele: Ardeal, Moldova, Oltenia, Banat și Bihor. Unul dintre cele mai emoționante momente a fost cel în care s-a citit Declarația Unirii de la Alba Iulia și țările românești reprezentate de tinere în costume populare ale diferitelor zone s-au unit într-o horă”, a mărturisit Abigail Budac.

Un alt moment important a fost prezentarea unui suman chiar de la Marea Unire din 1918, purtat de străbunicul dr. Camelia Cifor. La evenimentul din Sacramento, el a fost purtat de Boris Budac, strănepotul lui Gheorghe Budac (condamnat la moarte, dar care a scăpat când datorită Marii Uniri a fost eliberat). “Și pentru a celebra Marea Unire așa cum se cuvine, momentele istorice au fost pregătite și prezentate de Alina Jar, iar interpretul de muzică folclorică, Leontin Ciucur a susținut un program artistic cu cântece despre Unire, dar și alte melodii populare.  Gheorghe Gheorghiu ni s-a alăturat încă din zilele premergătoare festivalului când am promovat evenimentul în Centrul Sacramento și San Francisco”, a adăugat Abigail.

Programul artistic a fost condus de Abigail Budac, care a început cu cuvintele: “Glorie eternă eroilor căzuți în primul război mondial”. Piese variate din repertoriul personal și din popor, interpretate cu măiestrie a invitat publicul la dans și voie bună. Responsabili cu distracția au mai fost și Viorica Onuț, Gheorghe Gheorghiu și Ester Bercea.

Printre oaspeții de onoare ai festivalului i-am remarcat pe: Lilla Boglarka Debelka, secretar de stat al Ministerului pentru Românii de pretutindeni, Scott Alvaro din partea primariei orașului Roseville, Alin Alistar, consulul onorific din Sacramento care a prezentat scrisoarea de salut a Ambasadorului României la Washington George Maior, precum și consulul general din Los Angeles.

La un asemenea eveniment nu puteau lipsi preparatele culinare tradiționale servite de grupul de gospodine de la Biserica Ortodoxă Învierea Domnului.  “Au fost multe personae implicate, dar efortul a meritat din plin. M-au emoționat lacrimile de admirație și dor din ochii românilor, chiar și bucuria americanilor care au stat la cozi să se poată fotografia cu artiștii noștri. Aș vrea să le mulțumesc celor implicați: Bebe Mihu, Bianca și Traian Iosif, Ioan Budac, Cristian Pop, Aurel Onuț, Boris Budac, Athena Budac, Kati Got, Marius Jar, Mihaela Mititelu și DJ Colo”, a mai spus Abigail.

Citeste si

Leave a Comment