Home ACTUALITATE Cum arata Spitalul Universitar de Urgenta! Pe afara-i vopsit gardul, inauntru leopardul!

Cum arata Spitalul Universitar de Urgenta! Pe afara-i vopsit gardul, inauntru leopardul!

by Mirela Dinica
0 comment

La sfarsitul anului trecut conducerea Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti anunta cu surle si trambite ca dispune de o nouă sală de operaţii unde se vor efectua anual aproximativ 1600 de intervenţii. 

Acest lucru a fost posibil cica graţie programului de responsabilitate socială ,,Energie pentru o şansă la viaţă”, finanţat de GDF SUEZ Energy România. Proiectul demarat la sfîrşitul anului trecut în colaborare cu echipa medicală a Secţiei Chirurgie IV a vizat amenajarea sălii de operaţie şi achiziţionarea aparaturii necesare pentru intervenţiile chirurgicale ce vor fi efectuate aici.

„Echipamentele achiziţionate în acest proiect au fost: o linie laparoscopică de ultimă generaţie ce permite abordarea unor tipuri noi de patologii chirurgicale şi care prezintă posibilitatea interconectării cu aparatură endoscopică sau colonoscopică, un aparat de anestezie ultramodern, o masă de operaţii modulabilă, lămpi de iluminat cu camere încorporate, un defibrilator, un aspirator chirurgical. Noua aparatură oferă şi posibilitatea upgradării permanente, lucru esenţial având în vedere evoluţia rapidă a tehnologiei medicale. Sala de operaţii este dotată şi cu un sistem video care permite transmiterea în direct a intervenţiilor chirurgicale în sala de curs, oferind astfel studenţilor şi rezidenţilor posibilitatea să-şi însuşească mai bine metode şi tehnici specifice diferitelor patologii. Scopul deschiderii unei noi săli de operaţie îl reprezintă dublarea numărului intervenţiilor chirurgicale realizate şi creşterea intervenţiilor chirurgicale laparoscopice minim invazive care să permită pacienţilor o recuperare rapidă. Inainte de realizarea acestei investiţii, în această secţie se desfăşurau anual aproximativ 800 de intervenţii, dintre care aproximativ 250 de intervenţii erau realizate laparoscopic” se scria intr-un comunicat de presa.

La inceputul acestui an, Nicolae Banicioiu, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti se lauda ca va avea cel mai probabil din luna aprilie un bloc operator nou, functional, cu 11 sali de operatie. “Speram ca pana de Pasti sa fie gata noul bloc operator. Practic, cel mai modern bloc operator din Romania, si nu numai, va fi la SUUB. Echipamentele vor fi cumparate si ele. Mai dureaza cat dureaza procedurile pentru achizitionarea echipamentelor”, a declarat ministrul Banicioiu. De asemenea, conducerea unitatii medicale a precizat ca este vorba de 11 sali de operatie noi, cu spatii, cu circuite total diferite. “Sunt circuite pentru doctori, pentru deseuri, sunt circuite total separate. Mai lipsesc echipamentele tehnologice. Este vorba de 65.000 de pacienti pe an, dintre acestia aproximativ 60% necesita interventii chirugicale. Nu va mai exista aceasta repartitie a operatiilor de dimineata pana seara. Vor avea de castigat atat pacientii, cat si medicii. Blocul operator este gata, nu ii mai lipsesc decat echipamentele medicale, adica masa de operatii, aparate de anestezie si partea de climatizare. Daca insumam tot, vom merge la o estimare de aproximativ cinci milioane de euro pentru echipamente de ultima generatie”, a precizat si Catalin Carstoiu,  managerul unitatii.

Ceea ce a omis sa consemneze domnul Catalin Carstoiu, managerul unitatii, sunt conditiile din spital sub orice critica. Astfel, bolnavii dispun de saloane insalbure, nerenovate de multi azi. Mizeria troneaza la fiecare colt, mancarea este necomestibila. Ti-e teama sa te internezi in spital pentru ca initial vii cu un diagnostic, insa dupa cateva zile petrecute in salon cu siguranta pleci acasa, nu vindecat cum te astepti, ci cu mult mai multe boli contactate in timpul petrecut acolo. Dulapuri rupte, coridoare nematurate, asternuturi murdare. Totul te duce cu gandul la saracie, si nu la unul dintre cele mai modernizate spitale din Capitala, asa cum sublinia primarul general al capitalei Sorin Oprescu.

Cu siguranta imaginile de mai jos, trimise de un pacient la redactia@raportmonden.ro, vorbesc de la sine! Aici sunt banii dumneavoastra pe care il platiti pentru sanatate:

Citeste si

Leave a Comment