Acneea vulgara este o afectiune care nu este influentata in mod direct de catre anotimpuri, insa schimbarile de temperatura si alti factori ce agreseaza tenul (zapada, vantul puternic, viscolul), pot duce la o agravare sau o stagnare de vindecare a acesteia.
Acneea este rezultatul unei suprainfectii cu diversi agenti patogeni a zonelor care prezinta exces de sebum, manifestandu-se pe fata, dar deseori si pe spate.
Este cunoscut faptul ca in anotimpul rece are loc vasoconstrictia, mai exact fibrele musculare netede din peretii vaselor de sange se contracta, iar rezultatul este diminuarea calibrului vascular. Vasoconstrictia are un efect negativ asupra acneei deoarece pustulele dureroase care pot colecta si sapa in profunzimea tegumentului nu mai ies la suprafata si raman deseori in “carapacea lor”, dand nastere in timp unor semne vizibile pe suprafata tenului.
“Iarna, clientii salonului nostru tratati de acnee sunt sfatuiti sa acorde o atentie mai mare ingrijirii tenului, deoarece in aceasta perioada gerul, vantul si zapada duc la sensibilizarea pielii. La tratamentele anti-acnee pe care le realizam adaugam fiole si masti hidratante care ii permit pielii sa se hraneasca si sa recupereze elementele nutritive pierdute in urma temperaturilor scazute”, a declarat specialista Neli Pfeiffer.
Cum tratam acneea iarna
In anotimpul rece tenul acneic este profund deshidratat deoarece excesului de sebum impiedica circulatia apei in tesut, fapt ce duce la ingrosarea tegumentului datorita acumularii de celule cornoase. Tocmai de aceea procesul de curatare capata o importanta deosebita, iar etapele care intervin in ingrijirea tenului nu trebuie niciodata sarite sau eliminate din rutina zilnica.
Iata cateva produse care nu ar trebui sa lipseasca din baia oricarei persoane care intampina probleme acneice:
– Gelul de curatare, laptele demachiant si tonicul sunt indicate sa se foloseasca zilnic, dimineata si seara, produsele fiind alease in functie de recomandarea specialistului cosmetician;
– Fiolele sau serurile anti-acneeice ce contin ingrediente active, cum ar fi laptisorul de matca si acidul formic. Acestea au ca efect destinderea si subtierea stratului cornos, impiedica formarea de cicatrici, remediaza celulele, intaresc sistemul imunitar al tesutului si au un puternic efect antibacterian si antiinflamator.
– Gelurile cu propolis se pot folosi pentru zonele inflamate, la fel si cremele antiseptice ce au rol hidratant;
– Crema de zi de tip cover (cu acoperire) poate fi folosita impreuna cu o pudra protectoare cu propolis.
Toate aceste produse sunt recomandate in functie de particularitatile tenului, efectul lor fiind strans legat de o alimentatie echilibrata, din care trebuie eliminate pe cat posibil (mai ales in perioadele eruptive): grasimile saturate, prajelile, dulciurile cu continut mare de zahar rafinat, mancarurile de tip fast-food si sucurile acidulate.
Pe parcursul iernii, datorita perioadei prelungite de excese alimentare din timpul sarbatorilor este indicat ca tranzitul intestinal sa fie reglat, de preferat cu ajutorul tratamentelor naturiste si nu al medicamentelor pentru a evita posibile alergii, ce se pot rasfrange si asupra tenului, agravand problemele de baza.
“Pe toata perioada tratarii acneei, indiferent de anotimp, este recomandat ca dupa spalarea fetei, sa se foloseasca pentru stergere servetele de unica folosinta si nu prosop. De asemenea, o perioada, pana cand tesutul nu mai are tendinta de colectare, perna pe care se doarme va fi acoperita cu un tifon steril care se va schimba in fiecare seara. Si mare ATENTIE: nu se ‘umbla’ pe fata la pustule sau punctele negre!”, a adaugat Neli Pfeiffer.
Tratarea acneei in cabinetele de cosmetica specializata
Tratamentul corect al acneei se realizeaza in cabinete cosmetice specializate. Produsele folosite sunt cele pe baza de miere, polen, propolis si laptisor de matca, la care se adauga extracte din plante active precum galbenele, trei frati patati sau schiduf (denumit si fan grecesc sau regional molotru).