Prima pagină » Cum previi insolațiile?

Cum previi insolațiile?

by Mirela Dinica
0 comment

Amețeli, respirație grea, ritm cardiac accelerat, dureri crunte de cap, piele umedă, palidă – sunt semnele prevestitoare ale unei insolații care-ți poate pune viața în pericol. Cum să o evităm, dar și cum să acționăm, dacă suntem cât pe ce să-i cădem victimă, ne spune dr. Elena Mihai, medic de familie.

Stăm în soare – la plajă, în stația de tramvai sau la coadă, în piață -, fără pălărie și fără haine care să ne apere de radiații și de dogoare. Corpul nu mai este capabil să se răcorească prin transpirație și organele se supraîncălzesc, temperatura internă urcă și tot urcă. Spre 40oC, suntem în pragul insolației – un incident care, netratat urgent (printr-un apel la 112), ne poate pune viața în pericol. Nu-i
mai bine să-l previi?

Nu sta în soare la orele când arde cel mai rău; ieși din casă cu pălărie (eventual și cu un evantai) și cu haine ușoare, deschise la culoare și din materiale naturale, care permit aerului să ajungă la corp. Ia-ți cu tine sticluța cu apă oriunde și bea din ea cât mai des. Evită orice efort fizic (nu fugi prin soare nici ca să prinzi tramvaiul, nici ca să ajungi mai repede într-o zonă cu umbră). Dacă ai unul sau mai multe dintre simptomele ce anunță insolația, caută imediat un loc răcoros și umbros. Intră într-un magazin dotat cu aer condiționat sau, și mai bine, într-o farmacie, unde poți cere și primul ajutor. Bea apă – corpul trebuie să se rehidrateze ca să-și reducă temperatura. Nu bea mult, ci cu înghițituri mici. Masează-ți mâinile și tălpile, pentru ca sângele mai rece de la periferie să urce în corp și să răcorească organele interne. Dacă ești pe lângă casă, fă repede un duș cu apă rece, care accelerează circulația sangvină, sau înfășoară-te într-un cearceaf ud și stai în fața ventilatorului. Mai poți ține sub braț cuburi de gheață. Nu lua antipiretice (medicamente care scad temperatura), pentru că organismul tău știe să se regleze singur.

Text preluat de pe www.libertatea.ro

Citeste si

Leave a Comment