Home STIL DE VIATASANATATE Cum se poate preveni microcefalia in timpul sarcinii!

Cum se poate preveni microcefalia in timpul sarcinii!

by Mirela Dinica
0 comments

Microcefalie este o afectiune rara a sistemului nervos care are loc în timpul dezvoltării unui copil, manifestându-se prin oprirea creșterii normale a creierului. Acest lucru se poate întâmpla în timp ce copilul este încă în pântecele mamei sau în primii câțiva ani de la naștere. Microcefalia poate fi o condiție izolată, ceea ce înseamnă că poate avea loc fără alte defecte congenitale majore, sau poate să apară în combinație cu alte defecte congenitale majore.

„Am întânit foarte mulți părinți îngrijorați pentru copiii lor, care suferă de microcefalie. De câte ori am avut ocazia, am încercat să le explic, să îi îndrum, să îi sfătuiesc cu privire la ceea ce înseamnă de fapt această problemă, care în unele cazuri poate avea o influență destul de negativă asupra dezvoltării copilului. Ce-i drept, în sinea mea, sunt supărat, pentru că știu… de cele mai multe ori putea fi evitată printr-un stil de viață sănătos în perioada sarcinii. Dar până la urmă cine sunt eu, să îi judec?! Datoria mea e să îi ajut și să le spun ce înseamnă și ce implică pe viitor o astfel de malformație. Subliniez că, microcefalia, nu se rezumă doar la inestetic, ea poate aduce după ea importante probleme: deficit de vorbire, funcții motorii depreciate, nanism sau chiar moartea. Rog, pe această cale, toți medicii de familie să evalueze perimetrul cranian al nou-născutului, regulat, să fie consemnat, pentru a nu ajunge la astfel de situații. Să nu uităm, că un mare aport într-o diagnosticare corectă este adus de evaluarea neruologică și neuropsihologică”, spune dr. neurochirurg George Dolănescu.

Care sunt cauzele?

Microcefalie este adesea (dar nu întotdeauna) congenitală, ceea ce înseamnă că este deja este prezentă la naștere. În cele mai multe cazuri este întalnită la copiii cu sindrom Down și tulburări genetice. Mai există și categoria de microcefalie dobândită; asta înseamnă că la un moment dat creierul copilului a intrat in contact cu ceva ce a lezat creșterea și dezvoltarea acestuia.  Unele lucruri care pot face acest lucru în timp ce un copil este in uter sunt:

  1. infecții virale: inclusiv rubeola (pojarul german), varicela  și  eventual, Zika, care se transmite prin țânțarii
  2. infecții parazitare: cum ar fi toxoplasmoza sau citomegalovirusul
  3. substanțe chimice toxice, cum ar fi plumbul
  4. malnutriția
  5. alcoolul
  6. drogurile
  7. hemoragia sau accidentele vasculare cerebrale la nou-născuți
  8. leziuni creierului după naștere
  9. defecte ale coloanei vertebrale sau ale creierului

Ce înseamnă asta pentru un copil?

Unii copii cu microcefalie au inteligenta normal și nu prezintă dificultăți la școală , activitate fizică , relații sau orice alt aspect al vieții lor . Cu toate acestea , mulți copii – în special cei cu microcefalie severă se pot lovi de dizabilități de învățare semnificative, funcții motorii depreciate, dificultate în mișcare și echilibru, întârzieri de vorbire, pierderea auzului, problem de vederem,  statura foarte mică sau nanism, deformări faciale sau chiar convulsii.

Aceste probleme pot varia de la ușoară până la severă. Deoarece creierul copilului este mic si slab dezvoltat, copii cu microcefalie severa pot avea mai multe dintre aceste probleme, sau au mai multe dificultăți decat copiii cu microcefalie mai ușoară. Microcefalie severă, de asemenea, poate pune viața în pericol. Pentru că este dificil de prezis la naștere ce probleme poate avea un copil va avea cu microcefalie , ei au nevoie adesea de controale regulate la un medic pediatru, pentru a monitoriza creșterea și dezvoltarea lor.

Care sunt simptomele?

Principalul simptom al microcefaliei este o dimensiune a capului, care este mult mai mica decât în ​​mod normal pentru vârsta și sexul copilului. Alte simptome pot varia foarte mult de la copil la copil. Acestea ar putea include:

  1. incapacitatea de a prospera.
  2. lipsa poftei de mancare/alimentare.
  3. plans ascuțit neobișnuit
  4. spasticitate (contracții musculare involuntare)

Nu fiecare copil cu microcefalie va afișa simptome vizibile dincolo de o dimensiune mică a capului!

Cum se tratează?

Nu există nici un leac pentru microcefalie, dar există tratamente pentru a ajuta cu dezvoltarea, comportamentul  și convulsiile . În cazul în care copilul dumneavoastră are microcefalie ușoară, el va avea nevoie de controale regulate la medic pentru a monitoriza modul în care el crește și se dezvoltă. Copiii care au mai multe cazuri severe au nevoie de tratament pe tot parcursul vietii pentru a controla simptomele. Copilul tău poate avea nevoie de medicamente pentru a controla crizele si hiperactivitate și pentru a îmbunătăți funcțiile nervoase și musculare, terapie de vorbire, terapie fizică și ocupațională.

Cum poate fi prevenită? 

În timp ce ești gravidă, poți lua măsuri pentru a încerca să previ microcefalia dobândită:

  1. o dietă sănătoasă și vitamine prenatale
  2. nu bea alcool și nu consuma droguri
  3. stai departe de chimicale
  4. spălați-vă pe mâini de multe ori
  5. atunci cineva schimbp cutia de gunoi, fecalele de pisică, de exemplu pot răspândi un parazit care provoacă toxoplasmoza 
  6. utilizați alifie împotriva insectelor atunci când sunteți în zone împădurite sau țări cunoscute pentru țânțarii
  7. dacă aveți un copil cu microcefalie și vă gândiți la un viitor copil, discutați cu medicul dumneavoastră pentru o consiliere genetică
  8. în timpul sarcinii, o ecografie poate arăta că bebelușul are o dimensiune mai mică a capului 

Atunci când microcefalie este genetică – cauzată de un defect într- o genă moștenită – nimic nu se poate face pentru a preveni.

După nașterea copilului cu microcefalie, ce trebuie făcut?

Pentru a diagnostica microcefalia după naștere, medical va măsura distanța în jurul capului unui copil nou-născut, numit, de asemenea, circumferința capului, în timpul unui examen fizic. Furnizorul va compara apoi măsurare la standardele populației pe sexe și vârstă. O măsurare a capului este luată în timpul fiecărui consult până la vârsta de 2 sau 3. În cazul în care furnizorul de asistență medicală suspectează copilul cu microcefalie, el sau ea poate solicita una sau mai multe teste pentru a ajuta la confirmarea diagnosticului. De exemplu, teste speciale, cum ar fi o scanare CT sau un RMN-ul poate furniza informații critice cu privire la structura creierului copilului, care poate ajuta la a determina dacă problema a fost dobândită sau nu.

În afară de tratament medical, ce tipuri de sprijin ar putea avea nevoie copilul pe măsură ce crește?

Copilul va necesita de suportul exact, însă acesta depinde de simptomele sale specifice, precum și severitatea bolii sale. Echipa de tratament vă va recomanda cele mai bune resurse pentru a satisface nevoile copilului dumneavoastră. Pediatrul, neurologul, neuropsihologul și neurochirurgul vă vor da toate informațiile de care aveți nevoie pentru a înțelege pe deplin explicațiile și recomandările. În general, copiii cu microcefalie pot beneficia de:

  1. terapie fizică: pentru a ajuta la îmbunătățirea rezistenței , mișcare și coordonare.
  2. terapie ocupațională: pentru a ajuta la construirea confortului și îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi.
  3. terapia de vorbire: pentru a ajuta la îmbunătățirea limbajului , și a abilității de înghițire
  4. consiliere psihologică: pentru a ajuta cu stima de sine și dezvoltare emoțională.
  5. consult neurologic.

Citeste si

Leave a Comment