Home ACTUALITATE ”Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski revine la Opera Națională București

”Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski revine la Opera Națională București

by Mirela Dinica
0 comment

După aproape un an de absență din repertoriul Operei Naționale București, Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski, în concepția regizorală a lui Ion Caramitru, revine pe scena lirică bucureșteană după prezența pe scena Teatrului Național de Operă și Balet din Sofia.

În 28 și 29 noiembrie, de la ora 18.30, publicul va avea astfel ocazia să asculte una dintre capodoperele artei lirice ruse – Evgheni Oneghin, inspirată din romanul în versuri cu același titlu al lui Alexandr Pușkin, avandu-i ca invitati pe soliștii Ionuț Pascu în rolul Oneghin, Tiberius Simu în rolul Lenski, Andreea Iftimescu în rolul Filipievna. De asemenea, reprezentația din 28 noiembrie va prilejui debuturile soliștilor Operei Naționale București Horia Sandu (Gremin), Sorana Negrea (Larina), Liviu Indricău (Triquet).

Opera Națională București marchează revenirea operei Evgheni Oneghin în repertoriul Operei Naționale București printr-o expoziție de fotografie deschisă publicului zilnic între orele 10.00-17.30 (acces liber). Printre personalitățile lumii muzicale, care au facut parte, de-a lungul timpului, din echipa artistică a diferitelor montări ale spectacolului Evgheni Oneghin pe scena lirică bucureșteană, se numără soliștii Mihail Arnăutu, Iulia Buciuceanu, Octav Enigărescu, Ladislau Konya, Teodora Lucaciu, Zenaida Pally, Maria Snejina, Maria Șindilaru, Valentin Teodorian.

Baritonul Ionuț Pascu a interpretat, de-a lungul carierei, peste 35 de roluri principale, pe scene din România, dar și din Olanda, Canada, Australia, Coreea de Sud, Israel, Ungaria, Bulgaria, Macedonia, Albania, Italia, Germania etc. Una dintre reușitele sale a fost spectacolul și înregistrarea pe CD, alături de Filarmonica din Sidney, a lucrării Cantata della Vita de Gianluigi Gelmetti, dirijată de compozitor. A fost solicitat să interpreteze, de asemenea, rolurile ca Renato din Un ballo in maschera de Giuseppe Verdi, Ford din Falstaff de același compozitor și Zurga din Les Pêcheurs de perles (Pescuitorii de perle) de Georges Bizet la Opera din Tel Aviv.

După o bursă de doi ani la Academia Teatrului La Scala din Milano, tenorul Tiberius Simu își continuă studiile sub îndrumarea maeștrilor Luigi Alva, Leyla Gencer, Mirella Freni și Renato Bruson. Repertoriul artistului cuprinde roluri importante, precum Tamino din Flautul fermecat, Don Ottavio din Don Giovanni de W. A. Mozart, Fenton din Falstaff de Giuseppe Verdi, Nemorino din Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti, Almaviva din Il barbiere di Seviglia de Gioachino Rossini.

Câștigătoare a Premiului special la concursul Salice d’oro, (Italia, 2010), Andreea Iftimescu a cântat alături de Filarmonica de Stat din Sibiu, Orchestra de Cameră Radio București, precum și de alte instituții muzicale din România și a fost solistă în opera Brundibar de Franz Crasa în cadrul festivalului Voix Étouffée de la Paris (Franța, 2004). Andreea Iftimescu și-a început colaborarea cu Opera Națională București în anul 2012, interpretând în cadrul Studioului Experimental de Operă și Balet Ludovic Spiess rolul Agata din opera Le cantatrici villane de Valentino Fioravanti.

28 și 29 noiembrie 2013, 18:30

EVGHENI ONEGHIN – revenire în repertoriu

Operă în trei acte de Piotr Ilici Ceaikovski

Libretul de Konstantin S. Șilovski, după un roman de Alexandr Sergheevici Pușkin

Citeste si

Leave a Comment