Home ACTUALITATE Farmacist Cosmina Bengescu, un antreprenor  atipic

Farmacist Cosmina Bengescu, un antreprenor  atipic

by Mirela Dinica
0 comments

Intalnesc in fiecare zi oameni si povesti. De curand am cunoscut-o pe doamna farmacist Cosmina Bengescu. Un farmacist specialist, doctorand in Chimie si un antreprenor cu o farmacie în centru Bucurestiului, in zona Dorobanți, farmacia Crisia Farm. De ce am ales sa vorbesc astazi cu dumneaei? Pentru ca este dovada vie ca in Romania se poate si „altfel”, iar cand spun altfel ma refer ca standardele occidentale sunt doar limite, pe care ea le-a depasit.

De indata ce pasesti in farmacie iti dai seama ca nu este o farmacie clasica, ci mult mai mult de atat. Odată ce cunoști omul din spatele business-ului, începi să înțelegi ca in aceasta lupta acerba pentru bani si putere, exista si oameni idealisti pentru care ‘a face bine’ reprezinta telul fiecarei zile. Cu voință și tenacitate a reusit sa ridice profesia de farmacist la rangul de arta. De altfel, o gasim in fiecare zi in laboratorul farmaciei sale, un laborator cameră curată echipat și utilat la standarde occidentale, alaturi de personalul sau specializat. În spatele unui business riguros care necesită cea mai mare atenție, atunci când vorbim despre un tratament personalizat, stă un om blând, cald, mult prea decent pentru astfel de vremuri. Cu toate acestea, prin perseverenta, sarguita si studiu a reusit sa sparga tiparele unei profesii respectate, dar si controversate, sa o duca la un alt nivel.

– Doamna farmacist Bengescu, ce înseamnă sa fii farmacist în 2021? 

– Sa fii farmacist in zilele noastre nu este deloc o munca usoara. Farmacia este o arta, cu traditie, dar si foarte dinamica, un domeniu cu o istorie impresionanta. Farmacia este stiinta ce necesita invatare permanenta si evolutie. Folosind un cliseu, pot spune ca secolul vitezei si-a pus amprenta si asupra acestei profesii.

– Ati cladit un business de viitor in continua dezvoltare, care implica si foarte multa responsabilitate. Ce v-a motivat sa faceti asta?

– Cand am demarat acest proiect, am plecat de la ideea ca pacientii romani sa beneficieze de o calitate crescuta a vietii, asa cum este in alte tari pe care le luam ca model. Inca din copilarie am fost pasionata de arta prepararii medicamentelor si am stiut dintotdeauna ce vreau sa devin. Visam sa am propriul laborator si niciodata nu m-a speriat responsabilitatea. Mama mea este farmacist si pot spune ca pasiunea ei pentru farmacie mi-a fost insuflata si mie. Iubesc profesia de farmacist si intotdeauna m-am vazut facand asta. Revenind la intrebarea dumneavoastra, m-a motivat dorinta de a face bine celor ce au nevoie de mine, iar viitorul ni-l construim pas cu pas, asa cum a inceput totul.

–  Cât de importantă este pentru un farmacist, dezvoltarea profesionala?

– Dezvoltarea profesionala a farmacistului este vitala. Tehnologia si stiinta se dezvolta permanent. Ca farmacist trebuie sa fii mereu informat, mereu documentat si mai ales foarte bine pregatit si ancorat in evolutia extraordinara a medicinei din ultimii ani. Eu mi-am adus langa mine, in laborator, oameni pasionati, ne instruim constant si dezvoltam permanent posibilitatile de personalizare terapeutica. Facem toate aceste lucruri  din dorinta de a excela in arta prepararii tratamentelor personalizate.

– Laboratorul dumneavoastra este parcă un mic furnicar, totul organizat in amanunt. Va marturisesc ca a fost fascinant sa intru in laborator… pentru mine ceasurile de pe perete, aparatura si atmosfera mi-au insuflat senzatia unei nave spatiale. Ce imi puteti spune despre dotările din laborator, cât de necesare sunt ele și de unde v-ati inspirat atunci când ati creat acest concept?

– Ma bucur ca ati perceput laboratorul ca pe ceva inovativ, insa, daca ne raportam la standardele europene, acesta nu este decat un simplu laborator. Poate ca acesta este printre putinele din Romania unde s-a investit pentru dezvoltare in tehnica farmaceutica. Nu este usor sa ajungi la astfel de standarde, insa as vrea sa specific faptul ca nu l-am avut de la inceput in cariera mea de farmacist. Totul tine de evolutie si de dorinta mea de a perfectiona lucrurile. Modele pentru mine in crearea acestui laborator au fost farmacii cu laborator de top din strainatate, in cadrul carora am absolvit cursuri de pregatire. In continuare pot spune ca suntem indrumati si consiliati intr-o perpetua dezvoltare.

– De ce avem nevoie de astfel de laboratoare farmaceutice in Romania?

– Farmacia mea este printre putinele farmacii care au laborator la standarde de “camera curata”. Un astfel de laborator reprezinta preocuparea noastra permanenta privind siguranta pacientilor si riscuri reduse de contaminare a preparatelor, prin respectarea unor proceduri foarte stricte de lucru. Toate acestea contribuie la mentinerea unui standard inalt, de excelenta, privind calitatea actului de preparare personalizata.

Un laborator camera curata iti asigura prepararea necontaminata a unui medicament. Nu stiu cat de mult se constientizeaza riscurile folosirii unui preparat contaminat, dar va pot spune ca poate face mai mult rau decat bine. Fluxurile intr-un laborator camera curata sunt foarte importante, iar acestea trebuie respectate cu strictete pentru evitarea riscurilor.

– Ce trebuie să aibă în vedere un pacient când alege laboratorul unde își prepară rețeta atunci când medicul specialist ii prescrie un tratament personalizat?

– Pacientul se poate interesa de calitatea si standardele laboratorului pe care il alege. Din perspectiva mea, farmacia si laboratorul trebuie sa acorde o transparenta exclusiva pacientului, in vederea informarii acestuia. Este foarte important sa se respecte tehnicile de preparare care au la baza substante active, a caror puritate trebuie sa fie de cea mai inalta calitate. Acesta trebuie sa fie foarte bine instruit si sa respecte tehnicile de preparare. O tehnica de preparare avansata implica de la cunoasterea substantei, structura sa chimica, pana la calcule ce se fac pe baza buletinului de analiza. Cunoasterea mediului de solubilizare conform structurii chimice, a substantei folosite, interactiunea dintre substante, precum si alegerea mediului de incorporare adecvat conform stabilitatii substantei, sunt criterii esentiale.

In trecut, partea de tehnica farmaceutica nu avea la baza aceste notiuni ci doar unele principii generale. Stiinta a evoluat, la fel ca si tehnicile de preparare farmaceutica si acuratetea prepararii. Luand in calcul toti factorii implicati, sunt elemente clare de diferentiere intre tehnicile traditionale si cele moderne de preparare. De asemenea, eficienta, calitatea si siguranta unui tratament creat prin tehnici moderne de preparare este net superioara unui produs magistral creat prin tehnici traditionale.Un farmacist care lucreaza tehnici moderne trebuie sa fie instruit in modalitati de preparare pentru forma farmaceutica prescrisa.

– Caror specialitati medicale se adreseaza tratamentele personalizate pe care le puteti efectua in laborator?

– Tratamentele sunt destinate specialitatilor medicale ale caror optiuni terapeutice  nu sunt suficient de generoase. Aici ma refer la lipsa medicamentelor, lipsa unor substante sau asocieri de substante care nu se mai gasesc sau se gasesc foarte greu in Romania. De-a lungul timpului am constatat ca preparatele personalizate sunt prescrise indeosebi de medici ginecologi, medici dermatologi, pediatri, medici stomatologi si medici veterinari. Dar nu ne dorim sa ne limitam la cateva specializari, ci sa oferim ajutor acolo unde medicii au nevoie de priceperea noastra pentru a-si trata pacientii.

– Scriam în prezentare că sunteti o antreprenoare atipica.Sunteti atipica pentru ca desi aveti oameni extrem de bine pregatiti in laborator, pe dumneavoastra va regasim tot acolo, muncind cot la cot cu ei. Credeti ca aceasta e cheia succesului? 

– Daca vreti sa o numiti cheia succesului, ii putem spune si asa. Nu poti da un exemplu atat timp cat nu stapanesti intregul concept. Consider ca inainte de a fi antreprenor sunt om de laborator si asa voi ramane, indiferent unde ma va duce viitorul. Asa cum v-am spus este o pasiune si nu simt neaparat povara muncii, ci mai degraba petrec timp cu placere in laborator.

– Printre retetele ce vin zilnic in farmacie aveti si tratamente de uz pediatric, desi aceasta zona de medicamente standardizate este extrem de variata. De ce credeti ca medicii opteaza totusi sa prescrie un tratament personalizat?

– Da, aveti dreptate, zona de pediatrie este foarte bine dezvoltata atunci cand vorbim despre medicamente standardizate, insa de foarte multe ori este limitata in dozaj si nu reușesc să satisfacă nevoile anumitor pacienți. Regasim pe piata medicamente in concentratii fixe ce nu pot fi dozate conform greutatii corporale sau varstei unui copil. Pe langa concentratia ce trebuie adaptata, tratamentele personalizate elimina substanțele cu potențial alergen precum conservanții, glutenul, lactoza sau anumiți coloranți. Adaptarea formei farmaceutice la nevoile pacientului este de asemenea, aspect important. De multe ori realizarea unui preparat farmaceutic sub formă lichidă pentru bebelusi  sau un preparat cu administrare localăpoate fi solutia optima pentru nevoile pacientului. Noi ne folosim toata creativitatea pentru cei mici si binele lor.

– Spuneati ca ati dezvoltat preparare si in zona veterinara. De ce ati considerat ca este nevoie de o astfel abordare a tratamentelor veterinare? Ce le face speciale? De ce le prefera medicii veterinari?

– Ma bucur ca ati adus in discutie partea de preparare de uz veterinar. Eu iubesc foarte mult animalele si am dezvoltat aceasta ramura de preparare in laborator, tocmai pentru ca avand animale stiu cat de greu le este medicilor veterinari sa dozeze perfect un produs standardizat, in functie de greutate, varsta si alti factori. De asemenea, foarte multi dintre medicii veterinari ce trimit retete in farmacie isi doresc forme farmaceutice usor de administrat, pentru cei mai mofturosi si capriciosi dintre prietenii nostri patrupezi.

– Ce planuri profesionale de viitor aveti?

– In viitor, pe plan profesional, imi doresc sa dezvolt un laborator cu o capacitate mai mare de productie, pentru a ajuta alaturi de medici specialist si mai multi pacienti. Avand in vedere ca noi nu suntem un lant farmaceutic, ci o farmacie independenta cu laborator in Bucuresti, posibilitatea de a ajuta si alti pacienti din zone indepartate din tara noastra sau din afara ei sunt limitate. Ne dorim sa preparam pentru cat mai multi pacienti a caror calitate a vietii depinde de un tratament personalizat bine realizat.

– Ce este acest business pentru dumneavoastra? 

– Acest business repezinta un vis implinit. Reprezinta o mare satisfactie pe plan profesional, iar faptul ca pot fi de ajutor pacientilor prin ceea ce fac, ma ambitioneaza si mai mult. De fiecare data cand intru in laborator am acelasi gand de a aduce putina speranta in vietile celor mai putin norocosi, care din pacate au nevoie de noi.

Să faci bine si sa inchei fiecare zi cu bucuria că munca aduce fericire in viata cuiva sau că ai contribuit la recâștigarea sănătății pacientului, să rămâi un om modest într-o lume dictata de bani este un lucru rar, atipic pentru un antreprenor.

Citeste si

Leave a Comment