Home STIL DE VIATABEAUTY NEWS Flori de Ie continuă călătoria dedicată prezentării portului tradițional românesc peste hotare

Flori de Ie continuă călătoria dedicată prezentării portului tradițional românesc peste hotare

by Mirela Dinica
0 comment

La invitația doamnei Monica Irimia, reprezentant al Asociației Tracia Land Italia, Cristina Chiriac, fondator Flori de Ie, în parteneriat cu Brândușa Bordeianu Make up Artist, împreună cu  Universitatea Aldo Moro și Facultatea de Business și Turism vor reprezenta România la Bari, Italia, în data de 9 martie 2017, în cadrul evenimentului Primăvară, bine ai venit cu Mărțișor!

Mărțișorul este o brățară împletită cu două fire, unul alb și unul roșu, simbolizând atât viața și puritatea sufletului cât şi sacrificiul și sângele. Potrivit legendei Mărțișorul era un dar al fetelor sau femeilor către băieți sau bărbați, cu ocazia venirii primăverii, pentru a sărbători renașterea naturii și ca un simbol de bun augur de sănătate și frumusețe„, spune Monica Irimia, organizator al inițiativei si coordonator pe Sud pentru asociația Tracia Land.

Evenimentul se va desfășura în salonul Universității Aldo Moro din Bari și este parte a unui proiect dezvoltat în parteneriat cu Primăria locală. Flori de Ie organizează o paradă a costumelor tradiționale românești, din colecția proprie, care vor fi îmbrăcate de către reprezentanți ai comunității de români din Italia. De asemenea, va avea loc și o dezbatere care are ca temă sporirea cunoștințelor despre istoria și cultura României. Prezentarea va fi împărțită în două momente de paradă ale costumelor populare românești, legate între ele printr-un material special, documentar, realizat de Agerpres. Imaginile alb-negru şi color, adevărate opere de artă pot fi descoperite în Arhiva Fotografică Agerpres, vă vor conduce spre o călătorie în timp, prin istoria României.

Cristina Chiriac a călătorit cu poveștile florilor de ie, promovând arta manuală românească, de la New York la Londra, Viena, Abu Dhabi, Moscova, Dubai, Shanghai. „Pe viitor, se anunță alte multe călătorii şi surprize. Am reuşit, prin ia românească, să oferim o nouă perspectivă celor de peste hotare asupra valorilor noastre. Flori de ie încearcă să conserve și să transmită mai departe ceea ce specialiști în tradiția noastră populară numesc însemne magice cusute cu grijă, care au menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele. Ia romanescă reprezintă în acest moment cel mai bun ambasador al valorilor românești, crează punți și unește inimi, aduce speranță în suflete.” 

Flori de Ie este primul concept care are la bază veșmintele tradiționale românești, acceptat și apreciat alături de alte branduri internaționale în proiecte cu expunere națională și internațională, precum expozițiile și târgurile internaționale de modă, cultură și design, recuperator de valori tradiționale și continuator destoinic al culturii românești. Anul acesta Flori de ie a lansat prima ie cusută manual cu fir metalic, o premieră națională. 

În cadrul evenimentului ce va avea loc la Bari, dorim să întâmpinăm primăvara anului 2017 cu povești autentice românești. Astfel, vor avea ocazia de a prezenta iile românești persoane din culturi diferite, precum: Spania, Italia, India, Brazilia, și nu numai. Dorim să arătăm lumii arta tradițională și valoroasă a poporului român, ce a reușit să culeagă aprecieri și laude din toate colțurile lumii”, a mai adaugat Cristina Chiriac.

Citeste si

Leave a Comment