Home TRUP SI SUFLETPSIHOLOGIE Greselile barbatului in relatie. Victoria barbatului in dragoste este fuga!

Greselile barbatului in relatie. Victoria barbatului in dragoste este fuga!

by Raport Monden
0 comment

A face cafea a devenit marele compromis al acestei decade. Este singurul lucru pe care barbatii “adevarati” il fac si care nu le afecteaza masculinitatea.

Barbatul este depozitarul trecutului sau si al trecutului umanitatii care l-au metamorfozat intr-un copulator rapid, apoi un mascul dominant al patriarhatului. Pentru a-si construi identitatea masculina, barbatul trebuie sa se smulga din ghearele mamei, ale feminitatii  si sa invete sa iubeasca femeile fara frica, fara teama si fara manie.

Cand vedem de unde vine, putem intelege ca nici iubirea unei femei, nici sexualitatea in dimensiunea ei implinita si impartasita nu sunt atat de usoare pentru el, asa cum si-ar dori femeile.

A se indragosti inseamna pentru un barbat o intoarcere catre feminitatea infantila, marginalizata in procesul de dobandire a identitatii masculine. Relatia cu o femeie reprezinta pentru barbat atat un univers hedonist fizic si emotional, cat si un taram primejdios unde isi poate pierde identitatea si masculinitatea.

Acest drum de la Eu la Noi pe care trebuie sa il strabata poate fi faultat de frici, de ignoranta precum si de instincte atavice de egoism si narcisism. Cateva din greselile specifice acestui parcurs:

1. Incercarea de a impresiona o femeie cu ceea ce el nu este inca deja. 

Barbatul proiecteaza imaginea ideala de sine in relatie, asteptand feedback pe masura.

Orice barbat intelege mecanismele subtile ale unei relatii. El stie ca trebuie sa fie elementul activ, dinamic, ca trebuie sa “convinga” femeia ca el este “cel mai tare”, cea mai buna alegere pentru ea. De multe ori el nu este insa, si atunci incearca sa creeze o falsa impresie.

Cine sofisticate, vacante exotice, parada de planuri marete de viitor, masculinitate fortata, sensibilitate prefacuta fata de unele aspecte care de fapt nu au nici cea mai mica importanta pentru el.

2. Lipsa de hotarare, de masculinitate, neasumarea rolului de “far calauzitor” atunci cand se cere.

Aceasta frica de leadership se va reflecta asupra relatiei, mentinand-o pe nisipuri miscatoare.

Nehotararea se manifesta in mai multe directii: de la alegerea intre mai multe posibile partenere, la nefocalizarea pe o anume cariera, la lipsa de viziune cu privire la propriul viitor si la cel al cuplului. Intotdeauna, barbatii  proptesc femeia undeva sa-i astepte.

E adevarat ca femeia vrea sa fie si ascultata dar vrea de asemeni sa i se si spuna ce sa faca, vrea sa vada in barbat ca are forta si viziunea astfel incat ea sa se abandoneze hotararilor lui.

3. Afisarea unui comportament macho in public in contrast cu  linguseala romantica din dormitor.

Competitia existenta intre barbati precum si cutuma modelului social conform caruia barbatii nu vorbesc despre sentimente predispune la trafic de imagini false intre ei, desi fiecare stie ca celalalt se confrunta cu aceleasi dileme sentimentale.

Femeia va fi ranita de aceasta scindare a comportamentului, vrea ca locul ei in viata barbatului sa fie facut public prin atitudinea lui protectoare si galanta. Un barbat care nu isi asuma public sentimentele este un barbat nesigur pe masculinitatea lui.

La fel cum un Don Juan sau un barbat care face parada de cuceririle si performantele lui sexuale este un barbat complexat, care are nevoie sa-si confirme masculinitatea de care el insusi este nesigur. El vrea sa se convinga pe sine, prin ceilalti.

O femeie este, pur si simplu, femeie, prin datul ei biologic. Un barbat insa trebuie sa devina barbat. Masculinitatea este riscanta si evaziva. Ea este atinsa prin revolta fata de femeie si trebuie sa fie confirmata de catre alti barbati.

4. Folosirea femeii pentru echilibrul lui emotional si existential in timp ce el isi avanseaza cariera.

Imbratisarea unei femei poate sterge cu buretele neimplinirile de peste zi. Sexualitatea este de multe ori o zona de defulare pentru barbat, un taram unde poate alchimiza infrangerile de peste zi in victorii prin supunerea si generozitatea femeii.

Femeia ofera suport o perioada de timp, dar nu la nesfarsit. Intodeauna e un dans tacit intre a primi si a darui. Daca barbatul vrea sa fie sustinut in cuceririle lui pe scara puterii ierarhice sociale, trebuie sa ii confere femeii suficienta incredere ca el o va vrea alaturi de el si cand va culege laurii realizarilor.

5. A alege femeia”corecta” si nu femeia cu care traiesc cea mai intensa iubire.

Multi barbati isi vor alege o partenera nu pentru ca traiesc cea mai intensa poveste de dragoste, ci pentru ca este o femeie care are  calitatile corecte: independenta, cuminte, atragatoare atat cat trebuie, valori morale inalte, o potentiala mama buna.

Gresit este de fapt alegerea unei partenere pe care simti ca o poti controla, o relatie in care te poti controla pe tine in termeni de cat de mult te implici. Astfel de alegeri functioneaza doar o perioada insa, pentru ca dorinta de pasiune, de alchimie emotionala, de absolvire de propriul eu printr-un eu cu frumuseti complementare va exploda la un moment dat.

Si atunci, cel mai adesea, vei avea o aventura. Sau vei mai incepe un nou proiect profesional, vei (mai) construi o casa sau te vei pierde intr-unul din excesele clasice. Alege iubirea, alege viul, alege trairea la marginea paroxismului. Este singura alinare in fata singuratatii, a lipsei de sens si a fricii de moarte.

6. Cedarea in fata manipularilor feminine.

Femeia manipuleaza prin lacrimi, prin sexualitate, prin lipsa de comunicare, prin toane ivite din senin. Solutia e una complicata: comunicarea trebuie sa devina un atuu al barbatului.

Frustrarea sexuala a barbatului condimentata cu crizele de isterie ale femeii pot bloca barbatul intr-o mirare existentiala din care se iese de multe ori prin excese extraconjugale, prin violenta, prin comportamente compensatorii anesteziante – alcool, droguri, jocuri de noroc. Barbatul trebuie sa invete sa vorbeasca, sa puna intrebari, sa aduca ratiune in lipsa de logica a femeii.

7. Cautarea perpetua a partenerei ideale.

Partenera ideala este de obicei: o femeie foarte atragatoare, dezinhibata sexual, independenta, echilibrata emotional, cu valori morale inalte, calda, comunicativa, spontana, senzuala, intensa, rafinata, foarte desteapta, culta, pasionala, cu un job foarte bun si care are pana in 25 de ani. Da, glumesc. Desi barbatul nu glumeste. Chiar isi doreste totul si de multe ori nu se poate hotari asupra compromisului de calitati cu care vrea sa traiasca.

Orice alegere inseamna un compromis. Trebuie sa alegi partenerul care iti ofera atat pasiune cat si stabilitate, atat provoare cat si comfort. Poti avea si totul dar pentru asta trebuie sa oferi totul.

8. Blocarea sentimentelor atunci cand acestea sunt coplesitoare.

Daca femeia nu resuseste sa-si ajute barbatul sa-si inteleaga sentimentele, barbatul este pus in conflict cu el insusi. Pe de o parte nevoia de a fi in control, pe de alta parte sentimentele de dragoste care anihileaza acest control.

Barbatului ii este teama ca va fi folosit, ca indragostit fiind nu va mai fi atat de in control si rational. Un barbat se indragosteste de multe ori sexual si, blocat in vinovatia de a acorda atata atentie acestor nevoi, va cadea in extrema de a-si nega sentimentele atunci cand acestea infloresc alaturi de pasiune si intimitate.

9. Lipsa de masculinitate in a recunoaste ca este atras si de alte femei.

Atractia nu inseama ca ii va si da curs, insa o femeie stie imediat cand privirile barbatului devoreaza esteticul unei alte femei. Barbatul nu recunoaste acest aspect intrucat este terifiat de frica ca si ea ar putea sa faca la fel, sa admire masculinitatea unui alt barbat.

Daca relatia ar fi una deschisa, lipsita de ipocrizii, aceste aspecte ar fi de la sine intelese. Cu totii suntem atrasi de estetic, cu totii ne validam propria forta de atractie prin comparatie precum si prin confirmarea oferita de partener la un mod profund precum si de ceilalti la un mod superficial. Cand exista insa cea mai mica nesiguranta cu privire la locul pe care il ocupa in viata celuilalt se isca drame din care telenovelele ar putea lua notite.

10. Nevoia de a fi demiurg prin dominarea excesiva a femeii.

Barbatul va tinde sa isi pastreze ascendentul si masculinitatea prin controlul pe care il are asupra femeii. Control financiar, controlul libertatilor ei, controlul timpului ei liber, controlul alegerilor ei profesionale, control asupra momentului cand trebuie sa apara copiii, control asupra momentului cand va oficializa relatia lor.

Acest control isi va gasi exprimarea in gelozii din cele mai infantile pana la meschinarii pecuniare penibile. Aceasta control este fie o razbunare a barbatului pentru ingenuncherea lui emotionala fie o incercare de compensare pentru lipsa altor atuuri cu care sa pastreze o femeie langa el.

Lipsa de autoritate in alte domenii alte vietii sale – cum ar fi cariera sau pozitia sociala, il va face sa compenseze prin autoritatea si validarea pe care le va cere in relatie.

Istoria a fost facuta de barbatii care au avut o obsesie, un exces fie de narcisism fie de dragoste, de un complex, fie de putere fie de masculinitate neconfirmata.

Barbatul in relatiile de iubire este un individ care isi cauta locul fugind din bratele mamei, in cele ale socialului si apoi in cele ale iubitei, scindat intre dorinta de dominare, de afirmare si dorinta de a se abandona vrajei tamaduitoare a iubirii. Doar ca victoria barbatului in relatii este de multe ori fuga. Cum sa ramana plecand totusi, iata marea dilema a barbatului…

Sursa: artdevivre.ro

Citeste si

Leave a Comment