Peste 17 mii de locuitori din zona oraşului Băicoi, Prahova, se plâng, de ani de zile, de mirosurile grele provenite, conform spuselor lor, de la un incinerator de deşeuri periculoase situat la marginea oraşului.
Localnicii se plâng ca acolo sunt arse nu doar deşeuri medicale de la toate spitalele din zona de sud a României, ci şi tot soiul de alte substanţe, ba chiar şi leşuri de animale. Oamenii spun că au făcut numeroase plângeri, însă problema nu s-a rezolvat. Incineratorul de unde se văd des nori negrii de fum funcţionează la doi paşi de Ploiești, în Negoiești. Disperaţi din cauza mirosurilor insuportabile care ajung în casele lor, localnicii au ajuns la capătul răbdării.
Localnici: “Nu poţi să respiri de mirosul care este în atmosferă. În ultima vreme chiar foarte des se întâmplă asta, trebuie să stăm în casă şi închidem geamurile.”
COSTEL ALEXE: „De la preluarea mandatului de ministru, zeci de locuitori din zona mi-au semnalat situatia extrem de grava de la Brazi si totodata mass-media a relatat amplu situatia surprinsa incognito aici, in mai multe randuri (…) Nu ne jucam cu viata oamenilor, mai ales ca statistica poluarii si a afectiunilor respiratorii este la cote alarmante”.
La aproape un an de zile de cand Costel Alexe a luat la cunostinta de neregulile grave comise de incineratorul EcoBurn, nu sa schimbat nimic,viata oamenilor este pusa in pericol zilnic. In afara de fumul negru toxic care iese aproape in fiecare noapte,cei de la incineratorul ecoburn mai au o problema grava si cu stocarea deseurilor medicale periculoase, infectate chiar si cu coronavirus. Deseurile periculoase sunt acelea care in timpul diverselor proceduri medicale au intrat in contact cu sangele sau alte fluide biologice de la pacienti diagnosticati cu boli contagioase: lenjerii, scutece de unica folosita, folie impachetari corporale, medicamente nepericuloase, dezinfectanti etc.
• Deseuri intepatoare-taietoare (ace, lame de bisturiu, catetere) colectate in recipient pentru taietoare-intepatoare, fabricat din polipropilena;
• Deseuri anatomo-patologice (organe umane sau fragmente din organele umane, material pentru biopsie), colectat in recipient din polipropilena pentru anatomo-patologie;
• Deseuri infectioase (echipamente sanitare care pot fi contaminate prin intrarea in contact cu sange, fluide biologice, bacterii, paraziti), colectate in saci deseuri infectioase sau in cutii deseuri infectioase;
• Medicamente citostatice si citotoxice, colectate in recipiente din polipropilena pentru chimioterapie;
• Deseuri de amalgam de la tratamentele stomatologice;
• Deseuri chimice.
Transportul şi eliminarea deşeurilor medicale periculoase se fac într-un interval de maximum 24 ore de la preluarea acestora. Dat fiind faptul că reprezintă un risc pentru sănătatea populaţiei, deşeurile medicale periculoase trebuie procesate într-un timp redus şi, pe cât posibil, cât mai aproape de locul de generare, în conformitate cu principiul proximităţii.
„Desi avea obligatia ca deseurile medicale, pana la incinerare, sa fie depozitate in camera frigorifica,cei de la EcoBurn le depoziteaza pe o platforma sub cerul liber,lasandule in aceste conditii chiar si cateva luni de zile si prin asta se atenteaza grav la sanatatea oamenilor cu complicitatea institutiilor care ne mint ca in data de 24.09.2020 au fost in control si totul era ok la acest incinerator”, spune Costel Alexe.
OARE CEI DE LA MINISTERUL MEDIULUI SI GARDA DE MEDIU NU STIU CA:
„Deşeurile medicale sunt generate în urma tratamentelor medicale şi a intervenţiilor chirurgicale, fiind purtătoare de agenţi patogeni cu potenţial dăunător sănătăţii oamenilor sau animalelor şi pot contamina ecosistemul. Astfel, dacă deşeurile medicale nu sunt tratate corespunzător, într-un timp scurt, pot deveni focare de infecţie. În cazul situaţiilor de epidemii, serviciul de procesare şi eliminare a deşeurilor medicale periculoase reprezintă un element- cheie în prevenirea răspândirii bolilor”, mai declara Costel Alexe.
1 comment
„Peste 17 mii de locuitori din zona oraşului Băicoi, Prahova, se plâng, de ani de zile, de mirosurile grele provenite, conform spuselor lor, de la un incinerator de deşeuri periculoase situat la marginea oraşului.”
„Incineratorul de unde se văd des nori negrii de fum funcţionează la doi paşi de Ploiești, în Negoiești.”
Luati o harta a judetului Prahova si vedeti unde e situat Baicoiul si unde e situat Negoiestiul. Apoi rescrieti articolul si faceti rectificarile necesare.