Home SPORT Italia în cătușe: fotbaliști, antrenori și oficiali!

Italia în cătușe: fotbaliști, antrenori și oficiali!

by Raport Monden
0 comment

Ancheta declanșată de autoritățile italiene în cazul mai multor partide trucate de mafia pariurilor a răvășit fotbalul peninsular. Astfel, de la începutul săptămânii și până la ora actuală, anchetatorii au reținut zeci de persoane într-un caz de implicare în mafia pariurilor.

Cei mai mulți dintre primii 19 arestați sunt fotbaliști din Serie A și Serie B, iar cele mai răsunătoare nume implicate sunt cele ale lui Stefano Mauri (Lazio), Cristian Bertani (Sampdoria) și Omar Milanetto (Padova). Chiar și naționala pregătită de Cesare Prandelli a avut de suferit, după ce procurorii au descins în cantonamentul ”squadrei azzurra” și au anunțat că doi jucători, Criscito și Bonucci, sunt de asemenea anchetați.

 

Buffon, transfer bancar de 1.6 mil de euro

Prandelli a decis să-l excludă din lotul pentru Euro pe Criscito, însă veștile proaste au continuat să apară: încă un internațional e suspectat de implicare în blaturile din Serie A, și anume portarul Gianluigi Buffon! Acesta este suspect că  ar fi pariat pe o remiză la meciul Juventus – Lecce (1-1, 2 mai, etapa 35). La meciul respectiv, ”Gigi” a gafat intenționat în minutul 85, pentru a le permite oaspeților să egaleze. Procurorii spun că 1.6 milioane de euro e suma care ar fi fost transferată în contul lui Buffon după meciul cu Lecce și cred că banii provin din pariuri!

Buffon a izbucnit la o discuție cu jurnaliștii și-a negat orice invinuire. ”Dacă oamenii își imaginează că eu aș fi făcut acea greșeală fiindcă pariasem pe meci, atunci nu mai e nimic de spus. Sunt acuzații care te dezarmează”, a tunat goalkeeperul, care s-a enervat când a fost întrebat dacă va fi audiat de procurori: ”Dacă voi fi audiat? Voi să-mi spuneți! Voi știți totul cu mult înaintea celor îndreptățiți. Luni, la șase dimineața, camerele voastre de luat vederi erau la poartă înainte ca poliția să descindă în cantonament. Cu Juventus n-am câștigat anul acesta un titlu virtual. A fost un campionat fără umbre. Dacă spun că Bayern Munchen și Real Madrid n-au mai jucat în prelungirile semifinalei Ligii fiindcă voiau să ajungă la penalty-uri ce faceți, chemați Procuratura?”, a continuat discursul aprins al portarului reprezentativei Italiei.

Gritti a recunoscut că a trucat meciuri

Printre perchezițiile efectuate, două dintre ele făcute în casele antrenorului de la Juventus, Antonio Conte, și a căpitanului lui Chievo Verona, Sergio Pellissier, oamenii legii l-au băgat la interogatoriu chiar pe fostul portar al formației Petrolul Ploiești, Matteo Gritti. Înainte de-a ajunge, în iarnă, la prahoveni, portarul de 31 de ani ar fi trucat peste 30 de meciuri în Italia și Elveția.

Procuratura din Cremona s-a ocupat de mai multe interogatorii în cursul zilei de vineri, ultimul dintre cei invinuiți fiind cel care a apărat buturile Petrolului trei meciuri în 2012. Acesta a recunoscut că a participat la meciuri trucate, dar susține că a făcut-o pentru că a fost amenințat! ”Am fost amenințat pentru a truca meciuri. Mi s-a zis: dacă nu faci cum îți spunem, îți rupem picioarele!”, a declarat Gritti, care a fost arestat și este cercetat printre altele de participare la meciuri aranjate pe când evolua la Bellinzona (2008-2011). El a susținut că amenințările veneau din partea clanului ”Țiganii”, condus de macedoneanul Hristijan Ilijevski, o organizație interlopă cu legături în Asia care se ocupă cu trucarea de meciuri din Italia. Bellinzona – Young Boys Berna 1-7 (2009) și Lucerna – Bellinzona 6-2 (2010) sunt doar câteva meciuri considerate suspecte de jurnaliștii italieni, cu Gritti între buturi.

Prandelli, tentat să renunțe la Euro

În plin scandal provocat de implicarea a mai multor fotbaliști, antrenori și oficiali de cluburi în meciuri aranjate la pariuri, selecționerul Cesare Prandelli a făcut o declarație-șoc. Exact cu o săptămână înainte de debutul la Campionatul European, antrenorul ”squadrei azzurra” a lăsat de înțeles că n-ar fi nicio problemă dacă reprezentativa Italiei nu va participa la turneul găzduit de Polonia și Ucraina! ”Dacă cineva ne spune că, pentru binele fotbalului, nu ar trebui să participăm la Euro, atunci acest lucru n-ar fi nicio problemă pentru mine. Cred că în viață există lucruri mai importante”, a sunat mesajul selecționerului. Declarația șocantă vine la doar o zi după ce premierul italian Mario Monti a sugerat chiar suspendarea fotbalului italian, pentru a se face ”curățenie” în el. Reacțiile în urma spuselor celor doi n-au întârziat să apară, deoarece nimeni din conducerea federației italiene de fotbal sau din partea forului UEFA n-au luat vreo poziție în sensul retragerii sau excluderii. Italia va participa mai mult ca sigur la Euro și va face parte din grupa C, alături de Spania, Irlanda și Croația.

Rămâne Italia fără echipe în Europa?

Cluburi precum Juventus, AC Milan și Inter riscă să fie excluse de UEFA, însă forul european așteaptă verdictele justiției sportive și civile din Italia care se vor da pe 26 iulie. Scandalul ”Last Bet” le poate afecta și pe restul reprezentantelor Italiei în cupele europene.

Spre exemplu, Napoli a intrat în vrie, după ce Procuratura a trimis mandat fostului ei portar Gianello, suspectat că a trucat, la comanda lui Giusti (ex-Chievo) și a mafiei pariurilor, meciurile cu Sampdoria (0-1), pe 16 mai 2010, și Lecce (1-2), pe 8 mai 2011. Goalkeeperul i-ar fi contactat pe Paolo Cannavaro și pe Grava, promițând fiecăruia câteva zeci de mii de euro ca să piardă partida. Căpitanul și colegul acestuia au refuzat, însă nu scapă de culpă și riscă să fie suspendați pentru că nu au denunțat imediat blatul. Nici fostul dinamovist Gabi Torje nu-i sigur că prinde play-off-ul Ligii Campionilor și așteaptă la fel ca ceilalți decizia din 26 iulie. Mai mult, procurorii au pe lista blaturilor un meci al ”friulanilor” din 9 mai 2010, Udinese – Bari 3-3.

La Roma se desfășoară procesul sportiv în cazul ”Calcioscommesse”, Lazio-Genoa 4-2, Lecce-Lazio 2-4, Novara-Siena 2-2 și Inter – Lecce 1-0 fiind partidele intrate în atenția procurorilor pe lista celor aranjate. Cea mai amenințată e Lazio, echipa romană fiind în pericol să piardă Europa League. Trupa la care activează și românul Ștefan Radu este pasibilă de o penalizare de 7 puncte ”pentru responsabilitate obiectivă în cazul Mauri”, și ar duce automat căderea în afara pozițiilor de participare în Europa.

Citeste si

Leave a Comment