Prima pagină » Expozitia „Karel Zdenek Liman, arhitectul ceh al Casei Regale a Romaniei” la MNAR

Expozitia „Karel Zdenek Liman, arhitectul ceh al Casei Regale a Romaniei” la MNAR

by Raport Monden
0 comment

Muzeul Național de Artă al României si Ambasada Republicii Cehe în România au  la vernisat recent expoziția Karel Zdeněk Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a României, deschisă în Sălile Kretzulescu ale MNAR.

La vernisajul expoziției a avut loc și lansarea albumului monografic al arhitectului Karel Líman. Evenimentul a fost organizat la inițiativa Ambasadei Republicii Cehe în România, cu prilejul celei de a 92-a aniversări a zilei de naștere a MS Regele Mihai I.

Expoziția propune, prin intermediul unei selecții de fotografii, o incursiune în opera arhitectului ceh Karel Líman (1855 – 1929), creația acestuia fiind foarte puțin cunoscută în România contemporană. Imaginile alese realizează, prin mijloace fotografice deosebite, o introspecție asupra viziunii sale despre arta totală a construcției, Líman devenind cel mai apreciat arhitect al   Casei Regale a României.  Curatorul expoziției este prof. dr. arh. Sorin Vasilescu.

Karel Líman s-a născut în Boemia, în acea vreme provincie a Imperiului Austriac, provenind dintr-o familie de meșteșugari. A studiat arhitectura în cadrul Politehnicii din Praga, apoi a urmat cursurile prestigioasei instituții germane de învățământ superior Bauakademie din München.  

După încheierea studiilor a plecat la Viena și a lucrat o perioadă pentru firma Hellmer & Felmer, specializată în construcția caselor de lux din zona rezidențială a capitalei austriece. În 1894 Karel Líman a părăsit Viena și s-a stabilit definitiv la București unde va trăi 45 de ani, până la moartea sa. În România a fost angajat inițial la serviciul de arhitectură al Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice iar apoi, din anul 1894, a intrat în slujba Casei Regale a României. Începând din anul 1904 se va afla la conducera Biroului Regal de Arhitectură.

Din ordinul Regelui Carol I, lui Karel Líman i s-au încredințat importante lucrări de arhitectură, printre care: reconfigurarea, amplificarea și redecorarea castelului Peleș (1896-1914), proiectul și construcția castelului Pelișor (1898-1903) și refacerea tuturor clădirilor adminstrative de pe Domeniul Regal Peleș. În perioada 1924-1929 a reamenajat interioarele castelului Bran, una dintre reședințele Reginei Maria.

Pentru o scurtă perioadă de timp Karel Líman a fost și arhitectul fostului Palat Regal de pe Calea Victoriei, care astăzi are plăcerea de a găzdui această expoziție.

Muzeul Național de Artă al României continuă astfel prezentarea expozițiilor dedicate unor mari arhitecți: Henrieta Delavrancea Gibory (2009), Ion Mincu. Desene și proiecte de arhitectură (2009-2010), Horia Creangă – crezul simplității (2012), I.D. Berindei (1871-1928) Proiecte de arhitectură: palatele urbane  (2012).

Expoziția: Karel Zdeněk Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a României

Durata: 25 octombrie 2013 – 12 ianuarie 2014

Locația: Muzeul Național de Artă al României, Sălile Kretzulescu

Tarif întreg: 4 lei

Gratuit: în prima miercuri a fiecărei luni

Citeste si

Leave a Comment