Home ACTUALITATE Karen Șahnazarov, invitat special la Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară

Karen Șahnazarov, invitat special la Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară

by Mirela Dinica
0 comment

Cea de-a III-a întâlnire a degustătorilor de film și artă culinară va avea loc în acest an sub numele de Divan Film Festival, în perioada 19-26 august, în locul deja cunoscut de către iubitorii de film balcanic, pe malul Dunării, în Portul Cultural Cetate, județul Dolj.

Vom folosi din nou rețeta verificată în anii trecuți, numai că ingredientele cinematografice și culinare vor fi mai proaspete și chiar inedite. Timp de o săptămână, și ziua, dar și noaptea, pe un ecran în aer liber, vor fi vizionate scurtmetraje, documentare și lungmetraje din sau despre spațiul și mentalitățile balcanice. Farmecul acestei întâlniri de pe malul Dunării – la care vor participa producători, regizori, actori, directori de festival, critici de film și jurnaliști din România și din străinătate – stă în faptul că, cu bucatele de pe masă și vinul la rece, invitații vor avea prilejul să deguste pe îndelete delicatesele culinaro-cinematografice. “Intenția noastră este ca, începând cu această ediție, festivalul să-și asume dechiderea și către alte coordonate ale universului cinematografic mondial”, a declarat dl. Marian Țuțui, directorul artistic al festivalului. „Un prim pas este tema provocatoare a seminarului internațional Evadarea din Balcani, ce va avea loc cu prilejul festivalului nostru. Al doilea pas este intenția noastră de a prezenta festivalul și în cadrul unei săptămâni a filmului balcanic, probabil la Moscova. Motiv pentru care invitatul de onoare al ediției de anul acesta este binecunoscutul cineast Karen Șahnazarov, directorul general al concernului cinematografic <Studiourile Mosfilm>.”

Regizorul rus, în vârstă de 60 de ani, va prezenta în cadrul Divan Film Festival, în premieră mondială, cel mai recent film al său, Tigrul alb / Belii tigr/ (2012), precum și Salonul nr. 6, propunerea Rusiei pentru Oscar 2010, la categoria cel mai bun film străin. În dialog cu această peliculă, la Divan Film Festival va fi proiectat și filmul Salonul nr. VI, versiunea realizată de Lucian Pintilie în Iugoslavia (inițial ca film de televiziune Paviljon broj VI, în 1973, și reluat apoi ca lung-metraj, Paviljon VI, în 1978)”. 

Citeste si

Leave a Comment