Dafinul este originar din Levant și în prezent este cultivat mai ales în regiunile mediteraneene. Florile sale, de culoare gǎlbuie, poziționate pe axul frunzei, sub formǎ de buchețele.Medicii greci foloseau mult frunzele și fructele de dafin. Dafinul era un simbol al victoriei în antichitate, fiind dedicat lui Apolo. Sub formǎ de coronițe(lauri) era oferit poeților și generalilor victorioși.
DAFINUL FOLOSIT IN UZ INTERN
Gripa, bronsita – Se pun coaja de la o portocala si 4 frunze de dafin intr-un litru de apa. Se lasa la macerat 4 ore, dupa care se filtreaza totul si se bea pe stomacul gol in mai multe reprize (in loc de apa). Acest preparat scade febra, elimina durerile de cap si ne ajuta sa ne refacem rapid. Se poate asocia cu puțin praf de Scorțișoară.
Raguseala, pierderea vocii, infectii ale gingiei – Se pun 10 frunze de dafin in 250 ml apa clocotita. Se lasa sa infuzeze timp de 15 minute, dupa care se fac gargara si clatiri ale gurii cu acest preparat. Tratamentul este mai eficient daca este repetat de trei ori pe zi. Se mai poate înghiti câte 1 linguriță ulei de dafin după fiecare masă, sau se bea ceai călduț cu înghițituri mici de mai multe ori pe zi, în cantitate mică.
Laringită – se înghite câte 1 linguriță de ulei după fiecare masă, sau se bea ceai călduț cu înghițituri mici de mai multe ori pe zi, în cantitate mică.
Răceli – ceai cald din frunze în care se va pune suc de lămâie stors proaspăt și eventual îndulcit cu miere polifloră după gust dacă nu aveți contra indicații. Spasme sunt calmate cu un ceai slab, sau extern aplicat compresă cu ceai cald, sau chiar intern se va lua ulei câte 1 linguriță de ulei la nevoie.
Betie, intoxicatii, otravire – 20-30 de frunze de dafin oparite cu o cana de apa si lasate la infuzat 20 de minute sunt un vomitiv si antitoxic redutabil. Se bea dintr-o data intreaga cantitate preparata, efectul de eliminare fiind foarte prompt.
Digestie grea (atonie digestiva) – Se pun in mancaruri 1-2 frunze de dafin. Se face tratament vreme de o luna cu cate trei frunze de dafin pe zi, mestecate pe stomacul gol, cate una dimineata, la pranz si seara. Efectul de intarire a digestiei este remarcabil. Sau o alta reteta care ajuta si in durerea stomacala: 2 frunze se fierb pentru 5 minute cu 5-6 cuișoare. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Anorexie – se face o infuzie mai slabă și se consumă cu 15 minute înaintea meselor pentru stimularea poftei de mâncare, utilizat chiar și pentru copii. Boli nervoase – calmant, decoct care se ia la nevoie de 2-3 frunze ajutând la calmarea nervoasă. Mai eficient este dacă se pune în acest ceai și 1 linguriță de Talpa gâștei.
Fermentații digestive – un ceai decoct ajută să dispară această afecțiune neplăcută. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă până la reglarea digestivă și dispariția fermentațiilor. Se poate folosi de asemenea la acest ceai și câteva cuișoare care sunt un foarte bun calmant stomacal și intestinal.
Gastralgii – decoct din frunze de dafin în care se va pune si 1 lingurita decuișoare, sau se poate lua intern câte 1 linguriță de ulei de dafin în cazul durerilor. Normalizarea nivelului glicemiei cand nu este prea mare – pentru aceasta, se pun 10 frunze de dafin în 500 ml de apă și se fierb la foc mic timp de 15 minute. Lichidul, împreună cu frunzele, se toarnă într-un termos, unde se lasă 2 ore, după care se împarte în 3 porții egale, care ajung pentru 3 zile. O porție se consumă de-a lungul a 12 ore, altfel se poate provoca hemoragie internă. După o săptămînă de pauză, se beau celelalte 2 porții, pe parcursul a 2 zile. În zilele de tratament se respectă dieta vegetariană. Tratamentul se poate face doar o singura data pe an.
Gută – extern ulei de dafin care este un bun calmant și intern se poate lua în cură de 30 de zile câte 2 lingurițe de ulei. Una dimineața și una seara, ajutând la eliminarea din organism a acidului uric.
Infecțiile gurii – se ține ulei de dafin în bură și se clătește bine gura cu acest ulei după fiecare masă, până la trecerea afecțiunii. După aceasta uleiul se aruncă, nu se înghite.
Infecții intestinale – se consumă după fiecare masă câte 1 linguriță de ulei de dafin ajutând la distrugerea germenilor patogeni și la calmarea durerilor.
Intoxicații – 20-30 frunze se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Infuzia aceasta are efect antivomitiv imediat. Pentru aceasta este nevoie ca persoana care are nevoie de acest preparat să bea toată această cantitate de odată.
Otrăviri – se bea ulei de dafin câte 1 linguriță de 3 ori pe zi și suplimentar se ia cărbune medicinal. În funcție de natura otrăvii se va folosi și un antidot specific. – 20-30 frunze se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Infuzia aceasta are efect antivomitiv imediat. Pentru aceasta este nevoie ca persoana care are nevoie de acest preparat să bea toată această cantitate de odată.
DAFINUL FOLOSIT IN UZ EXTERN
Reumatism, luxatii, vanatai – se foloseste uleiul de dafin.
Varice – se fierb doi litri de apa si se ia oala de pe foc.se adauga o mana de musetel,o mana de menta si o mana de foi de dafin. Cand ceaiul e putin caldut se pune un farf de lingura de bicarbonat de sodiu si se spala zonele afectate cu varic.
Dereglarea circulatiei sanguine – provoaca amortirea degetelor de la picioare si crampe musculare. Se prepara un unguent dintr-un pahar de ulei nerafinat si 2/3 de pahar de foi de dafin tocate marunt, care se lasa la intuneric timp de 6 zile. Dupa o baie calda la picioare, se frectioneza zonele afectate cu acest unguent. Rani care nu se mai inchid – ajuta tratamentul cu frunze de dafin pisate și fierte in ulei . Se unge rana de mai multe ori pe zi.
Nevralgii – se aplică la locul durerii o compresă îmbibată cu ulei cald de dafin sau se face o compresă cu decoct mai concentrat de dafin. Se poate pune și câteva cuișoare care conțin anestezină.
Paralizii – se fac frecții alifie sau cu ulei cald. Se poate amesteca uleiul de dafin cu ulei de cimbru, caz în care este mult mai eficient. Calmarea diferitelor dureri – se poate folosi uleiul preparat din 100 g de frunze de dafin maruntite si adaugate intr-o sticla, umezite cu alcool. Dupa o zi, peste frunze se pune un litru de ulei, iar dupa 4-6 saptamani se strecoara.
Dureri reumatice – se pune la macerat 30g frunze dafin intr-un litru de ulei de masline. Pastrezi recipientul la soare 10 zile, apoi filtrezi uleiul. Cu uleiul obtinut iti ungi de mai multe ori pe zi locurile dureroase. Reumatism cronic- se folosește sub formă de ceai sau alifii, aplicate extern.
Artroza, spondiloza – se face o crema pentru masat locurile dureroase. Se pun la macerat frunze macinate de dafin in apa rece 24 de ore. Se strecoara si se adauga o cantitate dubla de osanza de porc. Se pun la fiert în „bainmarie“ 4 ore. Se strecoara prin tifon si se pastreaza la rece.
Transpirația excesivă la palme și picioare– se fierbe timp de 15 minute un pumn de frunze de dafin la 1 litru de apă. Lăsați să se răcească și când preparatul este călduț, înmuiați-vă tălpile sau palmele pentru câteva minute. Tratamentul se repetă o dată pe zi în special vara.
Alungarea insectelor – se ard pe jaratec sau pe foc frunzele de dafin.