Prima pagină » Numele trandafirului: ediție revăzută de autor după 30 de ani

Numele trandafirului: ediție revăzută de autor după 30 de ani

by Raport Monden
0 comment

Editura Polirom a publicat de curînd bestsellerul mondial Numele trandafirului, în ediție revăzută de autor după 30 de ani. Modificările suferite de textul original s-au născut din dorința autorului de a face lectura cărții mai accesibilă.

Umberto Eco: „Cîteodată, scriitorului i se întîmplă, asemenea dentistului cînd pacientul lui simte o denivelare și e de ajuns să șlefuiască un pic cu freza, să taie la rîndul său un cuvînt iar întreaga frază să devină mai aerisită. ”Deopotrivă roman polițist și parabolă despre adevăr văzut din perspectivă teologică, filosofică, scolastică și istorică, Numele trandafirului a cunoscut un imens succes de public, fiind tradus în peste 35 de limbi și ecranizat de Jean-Jacques Annaud în 1986, cu Sean Connery, Christian Slater și F. Murray Abraham în rolurile principale.

Numele trandafirului, ediția revăzută de autor, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom. Esențial”, traducere din limba italiană de Florin Chirițescu, și în format „Evul Mediu a rămas, dacă nu meseria mea, hobby-ul meu – și tentația constantă – și îl văd în toate, transpărînd în lucrurile de care mă ocup, care nu par medievale și totuși sînt.” (Umberto Eco)

„Un roman polițist? O parabolă politică despre «democrația creștină» sau despre apocalipsa iminentă a lumii lui Reagan și Brejnev? Un roman «gotic»? Sau, pur și simplu, un joc al lui Umberto Eco?” (Raul Mordenti)

„Guglielmo este un Sherlock Holmes în fine cumințit de trufia pozitivismului, de prudența radicală a unui William Ockham, manevrînd cu finețe deopotrivă failibilitatea sa, contingența lumii, necesitatea logicii și univocitatea enigmatică a existenței, divine și mundane.” (H.-R. Patapievici)

Umberto Eco (n. 1932) a fost, în anii ’60, unul dintre reprezentanții de frunte ai avangardei culturale italiene. A predat la cele mai faimoase universități din lume, devenind Doctor Honoris Causa a peste cincizeci dintre ele. A scris romane devenite în scurt timp celebre, studii de semiotică, estetică și teorie literară și numeroase articole cu teme dintre cele mai diverse.

Citeste si

Leave a Comment