Prima pagină » Petru Luhan: „România – pe primele locuri în Europa la numărul deceselor cauzate de lipsa medicamentelor”

Petru Luhan: „România – pe primele locuri în Europa la numărul deceselor cauzate de lipsa medicamentelor”

by Mirela Dinica
0 comment

Petru Luhan: „Românii au cel mai mult de suferit dintre toți pacienții din țările UE din cauza faptului că listele cu medicamentele compensate nu au mai fost actualizate de peste 1.600 de zile”.

Plenul Parlamentului European a votat recent directiva care reglementează transparența măsurilor de stabilire a prețurilor medicamentelor la nivel european. Parlamentul European a propus o limită de 60 de zile pentru deciziile cu privire la stabilirea prețurilor și la rambursarea pentru medicamente generice, astfel încât să fie disponibile mai repede, iar pacienții și sistemele de asigurări sociale să poată economisi bani. Conform textului votat, deciziile privind noile medicamente vor respecta termenul actual de 180 zile. Pentru evitarea abuzurilor, primirea cererii va trebui confirmată de către autoritățile naționale în termen de 10 zile.

În intervenția sa din plenul Parlamentului European, Petru Luhan a semnalat că românii au cel mai mult de suferit dintre toți pacienții din țările UE din cauza faptului că listele cu medicamentele compensate nu au mai fost actualizate de peste 1.600 de zile, cea mai lungă perioadă înregistrată într-un stat membru.

„Am cerut în intervenția mea din plenul Parlamentului European ca organizațiile de pacienți să aibă dreptul să solicite inițierea procesului de includere a unui medicament în sistemele de asigurări de sănătate și sa fie informate despre progresele înregistrate în acest proces. Am cerut, de asemenea, implicarea Comisiei Europene în monitorizarea și depistarea întârzierilor în ceea ce privește accesul pacienților la piețe. Consider că este esențială o cooperare strânsă între Comisie, autoritățile naționale și „părțile interesate”, a subliniat în intervenția sa europarlamentarul Petru Luhan.

De precizat că în România, ultima includere a medicamentelor inovatoare pe lista de medicamente gratuite și compensate a avut loc la mijlocul anului 2008. Aceasta înseamnă, concret, că peste 140 de medicamente și indicații noi așteaptă de aproape 5 ani să ajungă la pacienți și să-i ajute să lupte cu boala.

Dintre aceste medicamente, multe sunt destinate unor boli grave, cum ar fi cancerul. Este cunoscut faptul că, atunci când suferi de cancer, viața nu se mai număra în ani, ci în luni sau chiar zile, deci lipsa acestor medicamente, în special pentru cele 70.000 de persoane diagnosticate anual cu cancer în Romania, a însemnat pentru mulți dintre pacienți pierderea ultimei șanse. „Din 2008 nici un medicament nou, inovator nu a mai fost inclus în sistemul public de rambursări ceea ce a creat o discrepanță considerabilă între tratamentele disponibile pacienților din alte țări europene și pacienților români, dar și o îngrădire a drepturilor pacienților români la tratamente de ultima generație. Această situație este unică între statele membre ale Uniunii Europene și de aceea este nevoie de măsuri urgente pentru rezolvarea acestei crude realități din România.” A precizat europarlamentarul Petru Luhan.

Alte prevederi ale directivei care reglementează transparența măsurilor de stabilire a prețurilor medicamentelor la nivel european. Autoritățile din statele membre ar trebui să facă publice numele experților și ale membrilor lor, precum și declarațiile lor de interese, pentru a asigura transparența și integritatea procesului decizional. De asemenea, autoritățile ar trebui să fie obligate să publice, cel puțin o dată pe an, lista medicamentelor care intră sub incidența sistemului public de asigurări de sănătate, precum și prețurile lor.

Citeste si

Leave a Comment