Home STIL DE VIATASANATATE Plantele medicinale indicate în cazul tulburărilor de menopauză

Plantele medicinale indicate în cazul tulburărilor de menopauză

by Mirela Dinica
0 comment

Menopauza apare în jurul vârstei de 50 de ani, iar odata cu încetarea naturală a ciclului menstrual apar și așa numitele tulburări neurovegetative: bufeuri, transpirații, insomnii, neliniște și nervozitate. Din cauza acestor mari schimbări hormonale în organismul femeii pot apărea sau se pot agrava unele boli la care organismul respectiv este predispus: hipertensiunea arterială, obezitate, nevroză etc.

Multe femei intrate precoce la menopauză rămân cu o oboseală și o serie de alte tulburări ce pot persista de-a lungul anilor, afectând viața sexuală normală. Pentru a estompa aceste simptome destul de neplăcute, fitoterapia recomandă utilizarea mai multor plante medicinale. “Factorii asociați cu un libidou scăzut la femei de-a lungul vârstei medii sunt complecsi și includ depresia, probleme de odihnă și transpirație nocturnă, toate simptome comune perioadei de tranziție a menopauzei și a menopauzei timpurii. Aceste tulburări pot fi tratate cu ajutorul unor produse ce au în compoziția lor plante cu efecte calmante sau tonice”, a explicat dr. Carmen Nonn, medic specialist de familie.

Printre plantele care ajută la ameliorarea tulburărilor de menopauză se numără

• Salvia are efect sedativ central și periferic, acționează asupra sistemului nervos vegetativ, liniștind stările de agitație, iritabilitate, nervozitate și palpitațiile. Ajută la reechilibrarea sistemului neuroendocrin, reduce transpirația excesivă, fiind utilă în tratarea simptomelor menopauzei.

• Rădăcina de lemn dulce este foarte bogat în estrogeni naturali, substanțe hormonale care favorizează la femei reducerea efectelor neplăcute legate de menopauză și premenopauză, favorizând inclusiv asimilarea calciului și menținerea densității osoase normale.

• Lavanda are efect calmant, sedativ, antispastic, antiinflamator, antibacterian, antiviral, antifungic, expectorant, hipotensiv, emenagog si cicatrizant. 

Salvia si lemnul dulce, plante medicinale deosebit de lăudate și prețuite

• Capsulele Menopauză au în compoziția lor salvie, talpa gâștii, rădăcină de lemn dulce, extract de trifoi roșu si ajută la menținerea confortului fizic și psihic al femeilor aflate la menopauză, având efect estrogenic, antioxidant, tonic și calmant. Prețul produsului este de 18.39 lei lei. 
• Ceaiul Menopauză conține salvie, fructe de fenicul, lucernă, crețișoară, rădăcină de lemn dulce, frunze de rozmarin, frunze și flori de păducel și flori de lavandă. Pe lângă efectele capsulelor, acesta îmbunătățește circulația sângelui. Prețul acestuia este de 3.93 lei.

Lavanda, melissa și alte plante medicinale indicate pentru simptomele menopauzei

• Uleiul esențial de lavandă conține ulei esențial obținut din părțile aeriene ale speciei Lavandula angustifolia, care conține linalool, acetat de linalil, β-ocimen, terpinen-4-ol. Printre efectele sale, confirmate prin analize medicale de laborator, se număra acelea de: calmant, sedativ, antiinflamator, cicatrizant. Uleiul se administrează timp de 7-14 zile si se gaseste pe site-ul fares.ro la pretul de 12.66 lei.

• Uleiul esențial de melissa conține citronelol, geraniol linalool, citral, citronelal, acetat de geranil, cariofilen. Acesta induce o stare plăcută de liniște, destinde tensiunile psihice acumulate după o zi solicitantă și permite instalarea unui somn odihnitor.

Melissa este utilă persoanelor hipersensibile și celor care își exprimă emoțiile pregnant. Prețul este de 9.54 lei.

• Uleiul esențial de portocale conține nerol, citral, limonen, citronelal. Are un efect relaxant, dar este mai degrabă înălțător și energizant decât sedativ. Uleiul de portocale este potrivit pentru persoane pesimiste, chiar frustrate, lipsite de energie. Prețul este de 5.97 lei.

• Uleiul esențial de bergamot conține linalool, nerol, terpineol, acetat de linalil, limonen. Calitatile sale răcoritoare și înviorătoare sunt benefice pentru persoanele supărate, frustrate, foarte critice, foarte pretențioase. Pretul acestuia este de 9.97 lei.

 

Citeste si

Leave a Comment