Prima pagină » Premiera extraordinara la ONB: „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart

Premiera extraordinara la ONB: „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart

by Mirela Dinica
0 comment

În luna dedicată iubirii, Don Juan, unul dintre cele mai carismatice personaje din toate timpurile, mereu asociat aventurilor amoroase, revine pe scena Operei Naționale București.

La aproape un deceniu de la ultima premieră a operei Don Giovanni la București, o nouă producție a lucrării situate pe locul 10 în topul celor mai cântate opere din lume (conform www.operabase.com) va avea premiera duminică, 17 februarie, de la ora 18.30, într-o viziune regizorală aparținând Andei Tabacaru Hogea.

Biletele la premiera spectacolului Don Giovanni sunt epuizate. Urmatoarea reprezentatie va avea loc in data de 24 februarie, de Dragobete.

Astfel, sub bagheta dirijorului Vlad Conta, artiștii Operei Naționale București (ONB) vor interpreta o operă la fel de atrăgatoare ca și personajul său principal: „Opera lui Mozart rămâne inegalabilă, proaspătă la fiecare montare, de parcă neobositul Don Juan însuși ar fi inoculat-o cu energia sa. O operă despre seducție, despre relația dintre etic și estetic, despre forța dorinței și a frumuseții”, este de părere Vlad Conta.

Vlad Conta, dirijor al ONB din anul 2001, are, în afara succesului național, o carieră internațională impresionantă: director muzical la Regina Symphony Orchestra (Canada), prim-dirijor invitat la Teatro Regio di Torino (Italia), șef de orchestră la Teatrul Municipal din Biel-Bienne (Elveția), maestru corepetitor la Opera din Monte Carlo și la Grand Théâtre din Geneva etc.

 

Noua producție ONB este pusă în scenă de către regizoarea Anda Tabacaru Hogea, care, de-a lungul carierei, a colaborat cu diferite teatre lirice din țară și a montat mai multe spectacole de operă, dintre care amintim La Traviata și Simon Boccanegra de Giuseppe Verdi, L’Elisir d’amore și Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti, Cosi fan tutte de W. A. Mozart, Mefistofele de Arrigo Boito, Gianni Schicchi de Giacomo Puccini, Oedipe de George Enescu etc. În Japonia, la Hiroshima, a montat Carmen de Georges Bizet, respectiv La Bohème și Tosca de Giacomo Puccini, susținând, timp de opt ani, cursuri de măiestrie artistică.

Conform documentelor din arhiva Operei Naționale București, premiera românească a operei Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart a avut loc în anul 1834, cu o trupă germană condusă de Theodor Müller. O altă producție, cu o trupă mixtă, română-italiană a fost prezentată în stagiunile 1886-1887 și 1899-1900. După instituționalizarea ONB, opera Don Giovanni a fost prezentată în 1936 la București, sub bagheta dirijorului Ionel Perlea. În 1967, prinde viață pe scenă o nouă producție a operei Don Giovanni. De data aceasta, creatorii sunt: dirijorul Mircea Popa (ulterior producția a fost preluată de dirijorul Paul Popescu), regizorul Hero Lupescu, maestrul de cor Stelian Olariu, scenografii Roland Laub pentru decoruri și Ofelia Tutoveanu pentru costume și coregraful Vasile Marcu. În stagiunea 1994 – 1995, un nou Don Giovanni sosește pe scena Operei Naționale București, la data de 7 mai 1995. Dirijorul Lucian Anca, regizorul Alexandru Darie, scenografa Maria Miu și maestrul de cor Stelian Olariu propun publicului o nouă montare cu cele mai bune voci ale teatrului.

Citeste si

Leave a Comment