Home STIL DE VIATASANATATE Radioterapia in tumorile cerebrale si spinale

Radioterapia in tumorile cerebrale si spinale

by Mirela Dinica
0 comment

Radioterapia este o metodă terapeutică cu acţiune loco-regională, care foloseşte radiaţiile ionizante pentru distrugerea celulelor tumorale maligne (celulele canceroase). Aceasta este frecvent utilizată pentru a trata tumori ale sistemului nervos central (creier si coloană vertebrală)  și poate fi administrată singură sau în combinație cu chirurgia sau chimioterapia.

„Luna aceasta fiind luna conștientizării tumorilor cerebrale la copii, m-am gândit să punctez prin acest articol cele mai importante detalii despre ce înseamnă radioterapia.  As vrea sa le ofer parintilor informații pe care mulți medici nu sunt capabili să le expună așa cum sunt ele” spune dr. neurochirurg George Dolănescu.

Un medic specializat in furnizarea de radioterapie pentru tratarea tumorilor este numit un medic oncolog. care va dezvolta un plan de tratament unic pentru fiecare copil în funcție de locația tipului de celule tumorale si stadiul. Acest plan include exact doza de radiații, dimensiunea și forma de radiații grinzi și numărul de sesiuni de tratament.

Care este primul pas?

Înainte de începerea tratamentului, medicul oncolog  utilizează un proces numit simulare de radiații pentru a defini cu atenție zona de tratament . De obicei, radiatiile sunt livrate în “fracțiuni”. Cu fiecare tratament suplimentar, sau fracție, radiațiile se acumulează la locul tumorii. Tratamentul se extinde pe parcursul mai multor sesiuni ajutând astfel la reducerea riscului de reacții adverse asupra țesuturilor sănătoase din apropierea tumorii.

Care sunt tipurile de radioterapie?

  1. Radioterapia tridimensional Conformal ( 3D – CRT ): În acest tratament, radioterapia se folosește de imagini 3D pentru a defini mai precis limitele tumorii și volumul. Fasciculele de radiații și unghiurile lor de direcție sunt modelate în mod corespunzător, fiind livrate din mai multe unghiuri pentru a se intersecta în tumoră. Aceasta oferă o doză mult mai mare absorbită la locul tumorii.
  2. Radioterapia modulată ( IMRT): Aceasta este o versiune mai complexă a 3D-CRT, în care medicul oncolog poate schimba intensitatea dozei sau puterea fiecărui fascicul.
  3. Radiochirurgia stereotactica: Acest tip de radioterapie oferă o doză de radiație mare, précisă în zona tumorii de obicei într -o singură sesiune. Oncologii efectuează radiochirurgia stereotactica cu cutit Gamma sau CyberKnife. Nu există nici o intervenție chirurgicală real implicat în acest tratament. Eficacitatea radiochirurgie în comparație cu fascicul de radiatii externe pentru copii nu este încă clar. Deoarece o doză mare de radiatii este administrat dintr-o dată în loc de împărțit în fracțiuni. Aceasta este doar o optiune de tratament pentru tumori foarte mici. Poate fi, de asemenea, util pentru anumite tumori in parti ale creierului sau măduvei spinării, care nu pot fi tratate cu o intervenție chirurgicală sau când sănătatea unui copil nu permite o intervenție chirurgicală.
  4. Brahiterapia: Acesta este un tip de tratament cu radiații interne. Medicul implantează o sursă de radiație mică direct în interiorul sau în apropierea tumorii. Radiația degajată parcurge o distanță foarte mică de la sursă, atacând mult mai puternic tumora. Sursa de radiații poate fi temporară sau permanentă. Brahiterapie nu este la fel de frecvent utilizat ca 3D – CRT sau IMRT pentru tumorile pediatrice ale SNC.

Ce înseamnă pentru copilul meu prima cură de radiații?

Trebuie să știm că în cele mai multe cazuri, radiația se concentrează tocmai asupra tumorii de la o sursă din afara corpului. Tratamentul nu este dureros. Pentru fiecare sesiune, copilul va sta pe o masa speciala, in timp ce o mașină livrează cu precizie radiații. Copilul dumneavoastră poate fi echipat cu o matriță de plastic, care seamănă cu un corp turnat pentru el pentru a păstra aceeași poziție în timpul fiecărei sesiuni de tratament. Unii copii mai mici ar putea avea nevoie să fie sedate  pentru a se asigura că nu se mișcă în timpul tratamentului. Fiecare sesiune de tratament durează aproximativ 15 până la 30 de minute, dar cele mai multe din acest timp este petrecut pregătirea pentru tratament. Expunerea la fasciculul de radiație este de câteva minute.

Tipuri de efecte secundare ale radioterapiei?

Datorită faptului că vorbim de copii, efectele secundare de radiații poate fi deosebit de dăunătoare. Oncologi testează în mod constant doze mai mici sau în diferite moduri de a da radiații pentru a vedea dacă acestea pot fi la fel de eficace ca terapia standard, reducând în același timp, de asemenea, efecte secundare. Efectele secundare ale tratamentului cu radiații sunt de obicei împărțite în ( a) reacții acute care apar în timpul tratamentului ; (B) reacții sub-acute sau întârziate timpurie care apar la câteva săptămâni până la 2 luni după tratament ; și  (c) reacții tardive care apar de mai multe luni până la ani după tratament.

Ce însemnă reacții acute?

1.Greață și vărsături

Tratamentul radiologic cauzează adesea greață . Medicamente numite antiemetice pot ajuta la reducerea acestor simptome. De asemenea, copiii pot experimenta un apetit diminuat

2. Oboseală

Iradierea creierului poate determina oboseală crescută imediat după tratament și de asemenea, pentru următoarele câteva săptămâni.  Copiii pot deveni , de asemenea, mai iritabili decât în ​​mod normal. Pot avea somn neregulat , dietă săracp, iar unele medicamente pot agrava oboseala post-radiații. O rutina de reprize de somn regulate și un timp de pat consecvent precum și activitatea fizică ușoară poate îmbunătății calitatea somnului și reducerea oboselii.

Ce înseamnă reacții sub-acute?

1.Pierderea parului

Radioterapie poate avea o amprentă negativă asupra celulelor inclusiv de reproducere a foliculilor de păr. Foarte rar această pierdere a părului poate fi permanentă.

 2.Iritatie de piele

Pielea poate deveni roșie, uscată, sau vă poate produce senzația de mâncărime după radioterapie. Este important să se limiteze expunerea la soare, iar pielea să fie acoperită în timpul și în primele săptămâni după tratament.

3.Probleme oftalmologice

Terapia cu radiații pot provoca umflarea sau excesul de lichid în creier, din cauza inflamației. Acest fluid suplimentar poate duce la modificări ale vederii, inclusiv vedere dublă.

Ce înseamnă reacții tardive?

1.A doua tumoră

Radiațiile pot deteriora genele in celulele normale (la fel cum o face in celulele tumorale). Ca urmare, există un risc mic de a dezvolta un cancer al doilea după radioterapie. Acest lucru se produce, în general, după ani de tratament cu radiații. Tumorile secundare pot fi benigne sau maligne.  Este important să se continue o relație strânsa cu radioterapeutul, oncologul și neurochirurgul , pentru ca astfel de probleme să fie gestionate mai devreme.Modificări hormonale

Lezarea părții a creierului unde găsim hormonul de creștere poate afecta înălțimea unui copil. Alți hormoni produși de glanda pituitara si hipotalamus pot fi de asemenea afectate de iradiere, în funcție de dozele de radiații acestor structuri. Radioterapie pentru tumorile maduvei spinarii poate provoca, de asemenea, deficite de crestere ca urmare directe afecteaza asupra creșterii oaselor.

2.Pierderea memoriei

Terapia cu radiții poate afecta abilitățile de memorie si procesare a gândirii. Poate avea efect asupra învățării și memoriei, însă asta  depinde de doza de radiații, volumul și vârsta copilului.  De exemplu pacienții mai tineri (mai putin de 7 ani) au o rată mai mare a deficitelor neurocognitive. În cele din urma, anumite leziuni la nivelul celulelor creierului poate duce la probleme de învățare. Oncologul și neurochirurgul  vor monitoriza pacientii pentru efectele cognitive precoce și se va face indicație către un neuropsiholog pentru realizarea unei scheme de terapie neurocognitivă.

Există viață după radioterapie?

Da! Trebuie găsită o terapie echilibrată între tumoră și copil. Trebuie să știți ce să alegeți, să vă asumați fiecare reacție secundară și să rugați medicul oncolog să vă spună fiecare nivel al fiecarei terapii în parte. E de datoria dumneavoastră să fiți informați și să cereți tot suportul necesar pentru o tratare și o evoluție favorabilă a copilului dumneavoastră. Pentru crearea unei echipe cu potential în diagnosticarea și tratarea copilului vă recomand următorii membrii: neurochirurgul, oncologul, neuropsihologul, neurologul si pediatrul.

Citeste si

Leave a Comment