Home ACTUALITATE Romania altfel! Petrece-ti vacanata pe malul Dunarii. Iata ce pierzi daca ratezi!

Romania altfel! Petrece-ti vacanata pe malul Dunarii. Iata ce pierzi daca ratezi!

by Mirela Dinica
0 comment

Se spune ca lucrurile simple sunt cele mai frumoase si totodata perfecte. Astfel am decis sa renunt de aceasta data sa-mi petrec vacanta de vara pe batatoritele drumuri spre Litoralul romanesc sau spre Valea Prahovei si am decis sa ma indrept spre sudul Romaniei, si sa cunosc indeaproape zonele atat de putin cunoscute ale Olteniei.

Amplasate în sudul României, în regiunea Oltenia, județulele Dolj si Mehedinti sunt printre cele mai roditoare zone din Câmpia Olteniei. Județul Dolj are reședința în municipiul Craiova și se invecineaza cu judetul Mehedinți, iar la sud, de granița naturală formată de fluviul Dunăre a României cu Serbia. Dacă vrei să vizitezi zona, caută cazare (eu m-am cazat la pensiunea Carul din Stele, un loc absolul minunat), și nu uita să treci prin următoarele zone turistice care pe mine m-au cucerit la prima vedere.

IMG_8385

Una dintre atractiile judetului Mehedinti este Turnul de Apa, ridicat pentru alimentarea cu apa a orasului Drobeta Turnu Severin intre anii 1910-1913. Apoi, Cetatea Medievala a Severinului- recent inaugurata, cheia de intrare  de la Dunare spre Europa Centrala, ce a fost ridicata in apropierea Castrului Roman Drobeta ca fort militar de aparare de catre regele maghiar Ladislau I impotriva pecinegilor si cumanilor prezenti in regiune, la granita dintre catolicism si ortodoxie. Cetatea a fost de la bun inceput o disputa militara si religioasa intre coroana maghiara, bulgari si voievozi munteni.

IMG_8447

Cand privesti Dunarea la Portile de Fier I, intelegi repede facinatia oamenilor pentru cel mai spectaculos fluviu al Europei. De-a lungul timpului au existat nenumarate incercari de a-l „supune”. Astfel Hidrocentrala Portile de Fier este cea mai mare constructie de pe Dunare si produce 50% din hidroenergia Romaniei. Ea transforma energia hidraulica in energie electrica. Aceasta opera mareata a cerut si sacrificii pe masura: stramutari de vetre, despartiri de familii, inecarea istoriei acestora si inecarea insulei Ada-Kaleh.

IMG_8495

Si daca tot ati ajuns in zona nu trebuie sa ratati o croaziera pe Dunare cu pranzul inclus. Puteti alege sa faceti o minunata calatorie pe Dunare unde puteti vizita Tabula Traiana, Cazanele Mici, Chipul lui Decebal, Mananstirea Mraconia, Cazanele Mari, Pestera Ponicova si Grota Veterani. Dunarea are fara indoiala farmecul ei, indiferent pe locul de unde curge, insa la Cazane este fascinanta. Poate de aceea nu intamplator a fost declarata monument al naturii, unic in Europa. Toata natura aici este in armonie: apa, muntele, flora si fauna. Sa vezi Cazanele Mari si Mici ale Dunarii este una dintre cele mai uluitoare experiente pentru suflet. Contempli un mister al naturii si te intrebi cum de a putut Dumnezeu sa creeze atata perfectiune. Tot in croaziera de pe Dunare poti admira si cea mai inalta sculptura in piatra  a Europei: Chipul lui Decebal. Sculptura concureaza de departe cu Statuia Libertatii din SUA, ca si inaltime, si cu sculpturile de pe Muntele Rushmore,  ca timp de lucru si munca in echipa. Situat in apropiere de Golful Mraconia, in zona Cazanelor mici ale Dunarii, este un basorelief inalt de 40, 5 m si lat de 25 m, sculptat in stanca. Daca vei face raportul intre lungimea si inaltimea statuii, vei descoperi secretul daltuirii acesteia, dat de numarul divin phi=1,618, prin care se obtine „sectiunea de aur” in marile sculpturi ale lumii.

IMG_8160

Unde gasesti cele mai gustoase smochine din Europa? Nu, nu in Turcia, nici in Grecia. Ci chiar in Romania, la Svinita! Nu va vine sa credeti, insa aici se afla „Tara Smochinelor”. Aici arbustii cresc si rodesc in gospodariile oamenilor precum corcodusii in zona Olteniei. Cei care ajung aici se simt ca pe dealurile insorite ale Greciei, datorita climei mediteraneene. Aici, in fiecare duminica din luna august are loc Festivalul Smochinelor, aflat deja anul acesta la cea de-a 16-a editie. Cu ocazia festivalului, turistii, dar si localnicii pot degusta bunatatile specifice, dulceata si palinca, toate din smochine.

IMG_8322

Pentru ca daca tot ai strabatul drumul pana aici, trebuie sa faci o vizita si lui Mircea Dinescu, la Cetate. Asta daca dorești să încerci sentimentul de a fi ca în vizită la cineva acasă, dar cu o mai mare libertate de a-i “cotrobăi” prin lucrurile personale, pentru ca aici ii poti scotoci prin imensa biblioteca si ii poti citi si poeziile. Si daca ai noroc sa il gasesti aici pe poet aici, fie iti va gati ceva rapid, fie iti va recita din poeziile sale, oricum iti va fi gazda si ghid totodata. Portul Cultural Cetate este așezat pe malul Dunării, între Calafat și Turnu Severin, pe locul în care, de pe la 1880 pâna la mijlocul secolului trecut, a funcționat un port agricol de unde se exporta grâu și făină spre Budapesta, Viena și orașele germane danubiene.

IMG_8540
În 1997, impunătoarea clădire a căpităniei portului, construitǎ cu mai bine de 100 de ani în urmǎ de meşteri italieni însǎ de ani buni abandonată şi aflată în ruină, a fost descoperită întâmplător şi achiziţionată de Mircea Dinescu la a doua licitaţie publică. Astfel, fostul port agricol a avut şansa să reînvie ca „port cultural” după mai bine de 50 de ani de când, odată cu instaurarea regimului comunist, fusese închis şi transformat în pichet de grăniceri. Ideea de port cultural a venit de la sine: între 1998-2007, pe perioada restaurǎrii clǎdirilor principale, portul a gǎzduit cu preponderenţǎ tabere de artişti, în cadrul unor proiecte organizate de Fundaţia pentru poezie ‘Mircea Dinescu’. La început au fost ceramiştii care şi-au construit cuptoarele pe malul Dunării şi apoi chiar şi un „sat neolitic” pe lângă iazurile din vatra veche a satului, la Ulmi. Apoi au venit sculptorii care au lăsat primii îngeri din lemn şi piatră. Proiectul „Înger Parc” – născut la începutul anilor 2000 ca o reacţie polemică la ideea ministrului turismului de atunci de a contrui „Dracula Parc” – a continuat să crească, adăugându-şi în ultimii ani câteva sculpturi monumentale de metal.

IMG_8520
Din 2007, când fundaţia, sub auspiciile firmei Port Cetate, a început sǎ renoveze şi celelalalte clǎdiri aflate pe malul Dunǎrii, şi dupǎ construirea unei bucǎtǎrii moderne şi a unui mini-hotel, locul a devenit accesibil şi pentru turism. Tot din 2007, după instalarea unui ponton nou, a fost reinaugurat şi portul, care primeşte acum periodic vase turistice de croziera sau ambarcaţiuni private, iar mancarea este punctul forte al Cetatii, toate preparatele culinare fiind pregatite ca la bunica acasa, respectandu-se retetele traditionale vechi de peste 100 de ani.

IMG_8509

Acestea sunt doar cateva atractiile turistice pe care judetele Dolj si Mehedinti vi le ofera. Ele sunt mult mai multe, insa daca vreti sa iesiti din rutina incercati si aceasta parte de sud a Romaniei care va va oferi o experienta unica, de neuitat!

Citeste si

Leave a Comment