Organizația Salvați Copiii a lansat, de Ziua Internațională a Educației, Manifestul pentru Dreptul la Educație prin care propune autorităților 10 priorităţi pentru sistemul de educație.
Cele 10 obiective ale manifestului aduc în discuție problemele urgente cu care se confruntă elevii din sistemul de învățământ și propun un proces transparent de finanțare al educației.
Organizația Salvați Copiii îi invită pe toți cei care cred că educația ar trebui să fie o prioritate pentru România să adere la Manifestul pentru Dreptul la Educație și să semneze petiția pentru schimbarea educației din România.
Manifestul însoțit de semnături va fi trimis Ministerului Educației, dar și celor două comisii parlamentare pentru educație din Parlamentul României.
Cele 10 priorități ale Manifestului pentru Dreptul la Educație sunt:
– Utilizarea a minimum 6% din PIB pentru educaţie și transpartența în folosirea banilor publici.
– Asigurarea accesului universal la educaţie preşcolară, primară şi secundară pentru toţi copiii.
– Îmbunătăţirea calităţii educaţiei printr-o mai bună formare iniţială şi continuă.
– Curriculum modern, actualizat ştiinţific şi bazat pe cercetări şi bune practici privind educaţia copiilor.
– Incluziunea şcolară a copiilor cu dizabilităţi.
– Adoptarea şi implementarea Strategiei naţionale şi planului de acţiune privind educaţia timpurie.
– Introducerea educaţiei interculturale şi a educaţiei pentru toleranţă şi eliminarea discriminării și a unor sisteme de prevenire şi eliminare a violenţei în şcoli.
– Participarea copiilor în procesul decizional al şcolilor (obiectiv propus de copii).
– Asigurarea serviciilor de consiliere prin creşterea numărului de consilieri şcolari, astfel încât unui consilier să-i revină 300 de elevi.
– Consolidarea cooperării dintre sectorul public şi organizaţiile neguvernamentale
„Lansăm astăzi Manifestul pentru Dreptul la Educație pentru a aduce în prim plan problemele din instituțiile de învățământ din România cu care se confruntă elevii, profesorii și părinții. Manifestul cuprinde 10 soluții pentru educația din România, soluții venite din parteacopiilor în urma consultărilor pe care Salvați Copiii le-a avut cu aceștia”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedintele Executiv Salvaţi Copiii România.
Festivalul Brazilor de Crăciun, în sprijinul educației
Tot de Ziua Internaţională a Educaţiei, Organizaţia Salvaţi Copiii anunţă lansarea a celei de-a XV-a ediții a Festivalului Brazilor de Crăciun, eveniment de strângere de fonduri pentru asigurarea accesului la educaţie şi prevenirea abandonului şcolar în rândul copiilorproveniţi din medii defavorizate. La fel ca în fiecare an, și în 2015 unii dintre cei mai cunoscuţi designeri vor crea, exclusiv pentru această ocazie, brazi de Crăciun care vor fi apoi licitaţi. Fiind una dintre atracţiile calendarului social al sezonului, Festivalul Brazilor de Crăciun sprijină proiectele educaţionale derulate de Salvaţi Copiii România.
„Salvați Copiii România are drept principale priorităţi prevenirea şi reducerea abandonului şcolar, cât şi reducerea impactului negativ al migrației economice a părinților asupra copiilor rămași acasă. Gala Brazilor de Crăciun este un eveniment anual extrem de important pentru Organizaţie şi sperăm ca şi în acest an să înregistrăm rezultate cel puţin la fel de bune ca şi în anii precedenţi, pentru ca un număr cât mai mare de copii din comunități defavorizate să poată fi sprijiniți cu servicii educaționale și de asistență socială”, a declaratGabriela Alexandrescu, Preşedintele Executiv Salvaţi Copiii România.
Despre Festivalul Brazilor
Festivalul Brazilor de Crăciun este cel mai important eveniment de Business Charity & networking anual, organizat de Salvaţi CopiiiRomânia, în cadrul căruia are lor strângerea de fonduri şi care are ca centru de interes o licitaţie specială de brazi de Crăciun, creaţi exclusiv pentru această ocazie de unii dintre cei mai apreciaţi designeri, precum Doina Levintza, Stephan Pelger, Irina Pogonaru (Photoliu), Rhea Costa şi mulţi alţii.
Atracţia principală a calendarului social de iarnă, Festivalul Brazilor de Crăciun reuneşte la fiecare ediţie peste 250 de invitaţi din mediul de business, politic, designeri, media şi artişti, care se bucură de un spectacol inedit, găzduit în fiecare an de Andi Moisescu & Andreea Raicu, dar şi de o cină specială. Aflat la cea de-a XV-a ediţie, impactul festivalului este unul deosebit reuşind colectarea a peste 3 milioane de euro, cu care au fost ajutaţi 23.260 de copii.
De altfel, în ceea ce priveşte Gala 2014, suma totală colectată a fost de 280.000 de euro, care a ajutat la integrarea în programe de prevenire a abandonului şcolar şi de integrare socială a 2.000 de copii şi a famiilor acestora.