Prima pagină » Saşii din Transilvania organizează o mare sărbătoare!

Saşii din Transilvania organizează o mare sărbătoare!

by Mirela Dinica
0 comment

Săptămâna Haferland este cel mai mare eveniment cultural din România dedicat promovării tradiţiilor săseşti. Pe parcursul celor 10 zile sunt aşteptaţi turişti dornici să descopere un ţinut cu totul special. Aflat la cea de-a doua ediţie, evenimentul are loc în perioada 6-10 august 2015, în aria geografică ce include localităţile Fișer, Saschiz, Viscri, Criț , Meșendorf și Roadeș, cunoscută sub denumirea de Ţara Ovăzului/ Haferland.

Fiecare localitate inclusă în programul evenimentului va avea o zi în care se vor desfăşura activităţi specifice regiunii.

Cea de-a treia editie a Săptămânii Haferland, cel mai mare eveniment cultural dedicat promovării zonei săsesti din Transilvania, va avea loc în perioada 6-10 august, și așteaptă peste 1500 de turiști. Festivalul include atât manifestări cultural – artistice, cât și activități de timp liber, precum un concurs de biciclete sau ateliere de olărit. Sărbătoarea va include localitățile Fișer, Saschiz, Viscri, Criț , Meșendorf și Roadeș. Din programul evenimentului nu vor lipsi concertele de orgă, atelierele de olărit, balul tradițional săsesc, momentele culinare și o expoziție dedicată Anului Școlii.

Tocmai pentru a sărbători Anul Școlii, ediția din acest an a festivalului are ca tematică centrală educația, iar sloganul evenimentului este “Istoria ne învață!”, Festivalul își propune să îi invețe pe turiști lucruri noi și interesante legate de tradițiile din zona săsească, prin activități precum depănarea de povești săsești în șura casei parohiale din Viscri, dar și să contribuie la sprijinirea învățământului în limba germană din România. La nivel național, potrivit statisticilor oficiale, în grădiniţele şi şcolile din România sunt înscrişi 23.156 copii care învaţă în limba germană, însă numărul profesorilor care pot preda discipline în această limbă este insuficient.

Pentru a-i sprijini pe cei care vor să devină dascăli pentru clasele cu predare în limba germană, Fundatia Michael Schmidt a acordat burse de studiu, începând din 2013, unui număr de 17 studenţi, prin care a fost suportată taxa universitară a acestora. Astfel, fondurile strânse, în timpul festivalului, prin sponsorizări și donații, vor fi redirecționate către noi burse de studiu si către alte proiecte dedicate învățământului în limba germană.

Un alt demers al Fundației este furnizarea de materiale didactice în limba germană catre toate clasele pregătitoare, cu predare în limba germana, din întregul judet Sibiu, urmând ca din toamnă acest proiect sa fie extins si in zona de nord a tarii, in judetele Maramures si Satu-Mare. Inițiatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt, împreună cu Fundația Tabaluga, susținute de Fundația Adept și Fundatia Mihai Eminescu Trust, își propun să sprijine activ conservarea și restaurarea moștenirii culturale a sașilor, inclusiv promovarea turistică a acestei Regiunea săseacă din Transilvania a fost denumită „Țara Ovăzului” sau Haferland, întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

Citeste si

Leave a Comment