Prima pagină » Se prelungește expoziția Carol Popp de Szathmári (1812-1887) de la MNAR

Se prelungește expoziția Carol Popp de Szathmári (1812-1887) de la MNAR

by Mirela Dinica
0 comment

Curatorul expoziției temporare Carol Popp de Szathmári și revelația artistică a Orientului este Elena Olariu, specialist al Cabinetului de Desene și Gravuri din cadrul Muzeului Național de Artă al României. Expoziția poate fi vizitată în Galeria de Artă Românească Modernă, până la data de 27 octombrie 2013.

La 200 de ani de la nașterea pictorului și fotografului Carol Popp de Szathmári (1812 – 1887), expoziția prezintă în premieră absolută o selecție de 47 de lucrări de grafică cu tematică orientală din patrimoniul MNAR, cuprinzând desene și acuarele concepute de cel care este considerat părintele acuarelei moderne din România.

Conform însemnărilor de pe desenele și acuarelele sale, Szathmári a călătorit adeseori la Istanbul, a vizitat Siria și zone din antica Persie, teritorii incluse atunci în Imperiul Otoman. În 1864 Szathmári îl însoțește în calitate de pictor pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza la Constantinopol. Cu această ocazie realizează și o schiță rapidă în care redă întâlnirea lui Cuza cu sultanul Abdul Aziz, în prezența lui Fuad Pașa.

Carol Popp de Szathmári este primul pictor din spațiul românesc care a iubit cu pasiune tema orientală. El i-a insuflat această preferință unicului său fiu, Alexandru, care-i va moșteni talentul pentru pictură. Primul contact pe care Alexandru îl are cu subiectele orientale este prin intermediul fascinantelor basme „1001 de nopți”. Acuarela cu bătrânul și copilul ieșind din Constantinopol, realizată de Szathmári – tatăl, este parcă o ilustrare a acestor povești. Lucrarea a fost realizată în anul 1883 pentru fiul său, care avea 12 ani. Mai târziu, Alexandru Satmary, alături de alți patru pictori români – Iosef Iser, Ion TheodorescuSion, Gheorghe Pătrașcu și Ipolit Strâmbu, descoperă frumusețea Balcicului dar și a Dobrogei, readucând în prim-plan tema orientală în arta românească.

Citeste si

Leave a Comment