Home VEDETEINTERVIURI Ștefania Nistoreanu: „Îmi valorific arta în bitcoins”

Ștefania Nistoreanu: „Îmi valorific arta în bitcoins”

by Predescu Cristina
0 comment

Ștefania Nistoreanu este prima artistă din România care a decis să își comercializeze tablourile în moneda virtuală bitcoin, considerată modalitatea de plată a viitorului. Cu doar câteva zile înainte de următoarea sa expoziție, pictorița ne-a acordat un interviu în care vorbește despre miturile și frumusețea pasiunii ei și despre felul în care se nasc lucrările sale avangardiste.

Care crezi că e cel mai mare mit despre pictori?

Nefericirea. Nu e necesar să fii în mizerie când creezi, dimpotrivă – când creezi nu poți fi decât fericit!

Când te-ai identificat prima oară cu această vocație?

Cred că aveam vreo 10 – 11ani. Am fost provocată să desenez portretul bunicului meu, care era atunci grav bolnav, la pat. Toată lumea a fost surprinsă că, pe lângă asemănarea fizică, am reușit să redau și suferința, dar mai ales starea de grație datorată purificării, prin răbdarea îndelungă a bunicului. Cel mai mult s-a bucurat bunicul, el a înțeles cine sunt…

Cum crezi că e percepută arta picturii în societatea de azi?

În general greșit, ca în majoritatea societăților terestre. Marea masă – total dezinteresată – pretinde că e interesată și că înțelege ceva (despre tot, nu doar despre artă), iar cei care pot vorbi despre asta sunt neputincioși, subminați, dar și lipsiți de voință. Cei care au puterea se apropie de fenomen deseori din interes, din snobism, pentru că vor să urmeze moda… Sunt rari cei care au profunzime, înțelegere și dragoste pentru artă. Pictura e fascinantă, dar în principiu, inutilă!

De unde vin poveștile pe care le pui pe pânză? Care sunt sursele tale obișnuite de inspirație?

Din mine, din amintirile, viziunile și visele mele, din trăirile, studiile și intuiția mea. Sunt oglinda mea, a ceea ce sunt și tind să fiu, sunt eu. Pictorul se pictează pe el, nimic nu e neobișnuit sau, dacă e, în lumea mea se transformă în firesc. Pot fi inspirată și de senzații, mirosuri, gusturi, atingeri…

Care este alter-egoul tău cel mai fidel, dintre toate personajele pe care le-ai creat până acum?

O Evă post-modernă, cibernetică, dar diafană, o femeie-vulpe de pe o planetă pastelată, fascinantă și mortală…

Știu despre tine că ești prima artistă din România care își vinde lucrările în moneda virtuală bitcoin. Cum ai hotărât să faci asta și de ce?

În primul rând, este ușor de utilizat de către oricine are acces la Internet. În comparație cu orice altă monedă, aceasta este integral deținută de utilizator. Nu aparține niciunei bănci, și e frumoasă ideea de libertate care se află în spatele acestui mod de plată. Pe site-ul meu, lucrările se pot plăti direct în bitcoin și litecoin. Totodată, o parte dintre picturile mele sunt deja postate pe site-uri unde oamenii cumpără cu bitcoins – bitpremier.com și bitmit.net. Iar despre revoluția bitcoin am făcut și o lucrare care poartă numele monedei.

Utilizatorii de bitcoins sunt oameni cu percepții avangardiste, la fel ca și tablourile mele. Îmi valorific arta în acest mod pentru că mă atrage ideea de inovație financiară și culturală; este ceea ce încerc să fac și eu cu icoanele mele moderne.

Cu ce lucrări participi la următoarea expoziție?

După ce luna trecută am participat la Salonul Internațional de Artă „Arts and Wine”, de la Palatul de Vară Bruckental din Avrig, luna aceasta particip la expoziția ,,Simfonia culorilor”, organizată de Galeria Elite Prof Art din București. Expoziția va avea vernisajul pe 19 noiembrie, la ora18.00, la World Trade Center București – Hotel Pullman. Lucrările cu care particip, alături de ceilalți peste 40 artiști, sunt „Happy Harmony” și „Freedom”.

Mai participi și la alte evenimente acum, la final de an?

În decembrie voi participa la Balul Anual de Binefacere al societății Kronospan. La ediția aceasta se vor strânge fonduri pentru un nou pian al Filarmonicii din Brașov. Va fi o licitație de artă cu lucrări semnate de artiști importanți. Lucrarea mea se numește Orchestra, în ton cu scopul evenimentului. Vă invit să licitați!

Ce te-a învățat pictura despre tine însăți?

Că sunt unică și irepetabilă; orice reproducere a mea ar fi un kitch.

 

 

Citeste si

Leave a Comment