Prima pagină » Tendinte in moda I Previziuni pentru anul Maimutei de Foc, 2016

Tendinte in moda I Previziuni pentru anul Maimutei de Foc, 2016

by Mirela Dinica
0 comment

Cristina Groza, singurul maestru Feng Shui din Romania, ne-a dezvaluit care vor fi tendintele in moda pentru anul 2016 in functie de anul nou chinezesc in care vom intra din 4 februarie, respectiv Anul Maimutei de Foc.

„Desi pana la trecerea in noul an, mai sunt cateva luni bune, tendintele in moda pentru anul 2016 au inceput deja sa fie puse pe masa discutiilor. Haideti sa vedem, daca lumea modei si nu numai, este conectata inca o data, dupa cum ne dovedeste aproape an de an, la energiile universului! Vom incepe retrospectiv, pentru a vedea cat de respectat a fost, din punctul de vedere al tendintelor in moda, anul 2015.

Anul actual este un an de Lemn yin pe capra, sau mai pe scurt, anul caprei de lemn. In astrologia chineza ( sau sistemul Coloanelor Destinului – Ba Tze) fiecare dintre cele 5 elemente este prezentat in dublu aspect: metal yin/metal yang, apa yin/ apa yang, foc yin/ foc yang, pamant yin/ pamant yang si lemn yin/lemn yang.

Daca lemnul yang reprezinta copacul, lemnul yin reprezinta floarea, frunzele etc. Dupa cum am prezis la inceputul anului, conform calculelor,  in anul 2015, in moda s-a remarcat o tendinta a motivelor inflorate, de la bentite de par cu flori, pana la imprimeuri florale. Neintamplator, ia (bluza traditionala romaneasca, exemplu de moda campeneasca), a fost  vedeta internationala anul acesta, fiind purtata de catre Madalina Ghenea pe covorul rosu de la Cannes si fiind obiect de inspiratie pentru multi designeri internationali.

Tot datorita elementului Lemn yin, anul acesta moda „flower power” si-a pus si ea subtil amprenta. Pe de alta parte, capra este un element de pamant. In astrologia chineza pamantul este reprezentat din punct de vedere cromatic, de catre culorile: galben(principal), portocaliu, grena, crem etc. Si tot in mod neintamplator  nuanta de marsala (tot o culoare asociata elementului pamant)  a fost si ea vedeta in lumea culorilor de anul acesta, de la fashion design pana in domeniul de makeup design. Spre jumatatea anului 2015 si culoarea galben a inceput sa se afirme din ce in ce mai mult.
Dar sa vedem ce ne rezerva anul 2016 din punct de vedere, atat al stilului cat si al culorilor. Daca  facem o comparatie intre anii 2015 si 2016, prin prisma stilurilor in design-ul de interior, am putea spune ca primul an este un reprezentant Art nouveau iar cel de-al doilea, un reprezentat al stilului Art deco. Art nouveau este caracterizat de inspiratia florala si de imitatia formelor din natura, incercand o armonizare cu aceasta. Cel de-al doilea stil este stralucitor, industrial si luxos. 

De ce am comparat anul care urmeaza cu stilul art deco? Anul 2016 este reprezentat de doua elemente in astrologia chineza, Focul Yang si maimuta ( element de metal). Focul yang reprezinta soarele, iar focul in sistemul coloanelor destinului este simbolizat de culoarea rosie ( si derivatele sale: fucsia, roz etc). Asemeni soarelui, tot ceea ce tine de acest element isi cere admiratia, daruieste stralucire si cauta atentie, fiind vedeta de necontestat.

Tendintele in moda de anul viitor (si nu numai in moda), vor urmari caracteristicile acestui element: luxos, indraznet, definit prin linii clare, avand rosul ca si predominanta. Cu 60 de ani in urma cand am avut aceeasi configuratie a elementelor (Foc yang pe maimuta) , rosul a fost si atunci vedeta in lumea modei, marturie stand editiile  epocii respective.

Celalalt personaj principal al anului 2016 va fi elementul metal ( elementul caracteristic maimutei). Metalul este reprezentat de catre  alb, auriu, argintiu, gri deschis. Asadar si acestea vor fi in mare voga inca de la sfarsitul anului 2015, anuntand deja tendintele anului 2016 ( se va renunta la imprimeuri, se va cauta stralucirea prin materiale metalizate sau culori aprinse) .

In domeniul designului de interior, in anul care urmeaza se va pune de asemenea accent pe  elementele foc si metal,  prin obiecte de mobilier de inspiratie art deco, cu linii conturate dar somptuase, culoarea favorizata fiind de asemenea rosul; si prin elemente de inspiratie  industriala si hight tech folosindu-se materiale metalizate si tonuri de gri si alb” a spus Cristina Groza (http://www.fengshui-bp.ro)

Citeste si

Leave a Comment