Varicele sunt vene superficiale, aflate in zona membrelor inferioare, care se dilata in mod exagerat, oferind piciorului un aspect inestetic. „Boala varicoasa reprezinta un proces lent pe parcursul caruia peretele venos este afectat, iar in timp aceasta se extinde si catre tesuturile din jur. Pe langa faptul ca sunt inestetice, varicele sunt insotite frecvent si de durere, iar in cazurile cele mai grave apar si inflamatii ale picioarelor.”, a explicat Prof. Univ. Dr. Mircea Patrut.
Principalele 5 cauze care duc la aparitia varicelor
Tromboflebita superficiala
Principala cauza a aparitiei varicelor este tromboflebita. Tromboflebita superficiala afecteaza venele de la suprafata pielii, cel mai adesea la nivelul gambelor, dar poate afecta si venele membrului superior. Aceasta este identificata prin aparitia unui cheag sanguin la nivelul venelor ce duce la ingrosarea vizibila a acesteia.Tromboflebita superficiala aparea in timpul sarcinii, in urma unui zbor cu avionul sau atunci cand o persoana sta o perioada lunga de timp imobilizata la pat sau in scaun cu rotile.
Tumoarea abodminala sau fibromul uterin
Un alt factor cauzator de varice este tumoarea abodminala sau fibromul uterin. Fimbromul uterin reprezinta o masa celulara care apare sub forma unei excrescente benigne la nivelul uterului femeilor aflate la o varsta reproductiva. Acesta se poate dezvolta in interiorul cavitatii uterine, la exteriorul uterului sau in grosimea peretelui acestuia. In plus, hormonii secretati de corpul femeii, estrogenii si progesteronul, determina cresterea fibromului.
Sarcina
In perioada sarcinii, datorita dublarii volumului sanguin dar si a faptului ca femeia gravida incepe sa castige kilograme in plus, venele incep sa fie suprasolicitate si astfel apar varicele. In aceasta situatie, sangele in loc sa se intoarca la inima stagneaza. “Modificarile hormonale din perioada de sarcina, de fapt progesteronul, este cel care determina relaxarea peretilor venelor facandu-i mult mai vulnerabili in aceasta perioada. Efectele bolii varicoase pot fi stopate prin purtarea ciorapilor elastici compresivi pe tot parcursul sarcinii si prin evitarea statului in picioare o perioada lunga de timp.”, a adaugat Prof. Univ. Dr. Mircea Patrut.
Varicele, boala profesionala
Varicele in cele mai multe dintre situatii sunt o boala profesionala, afectand persoanele care sunt nevoite sa petreaca mult timp in picioare la locul de munca (stomatologi, chelneri, friezi, etc.). Daca apar simptome, acestea tind sa fie usoare, o senzatie de arsura sau de greutate in picioare, mai amplificata in cursul zilei sau dupa perioade indelungate de stat in picioare sau pe scaun, o inflamatie usoara, de obicei doar la nivelul piciorului si gleznei, sau mancarime la nivelul pielii de deasupra varicelor. In aceste conditii medicamente tonice care ajuta la intarirea peretilor venelor sau chiar si orice tip de activitate fizica au un efect benefic asupra picioarelor.
Deficienta ereditara in structura tesutului conjunctiv
Deficienta ereditara in structura tesutului conjunctiv al organismului provoaca aparitia varicelor. Astfel, structura valvulelor venelor predispuse la insuficienta valvulara, urmata de reintoarcerea si stagnarea sangelui la nivelul membrelor pelvine duce la aparitia varicelor si a celorlalte tulburari trofice locale. Aceasta deficienta a tesutului conjunctiv predispune si la aparitia herniilor abdominale, a piciorului plat sau a hemoroizilor, afectiuni ce sunt frecvent asociate varicelor.