Home STIL DE VIATASANATATE „Tot ce nu se misca putrezeste!”

„Tot ce nu se misca putrezeste!”

by Mirela Dinica
0 comments

Toti oamenii se nasc cu placerea de a se misca. Muzica se gaseste in sangele tuturor. Indiferent ca prezentul va gaseste zvelta, puternica, tanara, cu o constitutie atletica si cu un talent pentru dans, sau un femeie morocanoasa, cu oasele intepenite si cu pielea imbatranita – trairea sau redescoperirea acestei bucurii innascute reprezinta o baza solida pentru a ramane sanatoasa prin propriile eforturi. Motivele le gasiti in mii de carti, insa e suficienta o singura propozitie pentru a explica totul: orice lucru care nu se misca putrezeste!

Inca din copilarie, exista numeroase influente care submineaza feri­cirea data de miscare, atat de esentiala pentru viata, si care blocheaza literalmente parti intregi din organismul nostru – de la semne care spun „interzis jocul cu mingea” pana la apostrofari de genul „stai cuminte!”, de la pupitrele scolare la scaunele de birou si nevoia de a dobandi mai mult. Mai tarziu in viata apar obstacole sub forma unor ganduri precum: „Nu pot face asta; nu voi reusi; eu nu sunt sportiva; daca ma vede cineva?” – toate pornind de la convingerea ca miscarea, dansul sau performantele sportive trebuie sa satisfaca intotdeauna anu­mite standarde sau anumite forme si cerinte externe.

Dar adevaratul inteles al miscarii nu consta in a face „corect” ceva. Prea multi profesori si terapeuti din acest domeniu transmit, constient sau inconstient, mesajul ca prin miscare trebuie atins un fel de scop masurabil. „Aduceti-va capul intre genunchi, ridicati-va bratul deasupra capului, tineti-va picioarele drepte… Nu, nu e bine; in fine, o sa invatati in timp…” – acesta e, mai mult sau mai putin, modul in care functioneaza absurdul, facandu-ne sa uitam la ce se refera in realitate o miscare sanatoasa si, mai presus de toate, un bun exercitiu fizic pentru bolnavi.

Singurul scop al miscarii ar trebui sa fie bucuria si eliberarea energi­ilor. Daca bratele dvs. nu se pot misca prea mult, foarte bine! Daca nu puteti alerga decat zece metri, daca nu va puteti apleca decat cativa centimetri, daca nu puteti sari mai mult decat sare o broasca, daca nu puteti dansa mai mult decat un minut – e bine! Ar trebui sa nu luati niciodata drept model o alta persoana, ca sa nu mai vorbim de un instructor de educatie fizica sau de o carte, pentru ceea ce doriti sau chiar sunteti obligat sa obtineti.

Singurul criteriu de succes al demersului dvs. il constituie, din nou, instinctul personal. Cand sesizati ca in urma unor miscari cat de mici prin trup incepe sa va curga liber o forta, incercati sa simtiti acea forta. Indreptati-va de spate si intindeti-va oasele un minut (chiar acum!) exact asa cum procedati dimineata la sculare si simtiti ce se intampla. Simtiti curgerea fortei si placerea pe care aceasta forta o aduce, dar si modul in care placerea si energia date de cea mai mica miscare se in­tind in tot trupul. Iar apoi amintiti-va doar de acea forta si de senzatia de bucurie – nu si pana unde, cat de sus, cat de repede v-ati miscat. E total lipsit de importanta ce miscare va provoaca bucuria – gimnastica, dansul, taierea lemnelor, yoga sau aikido. Nu metoda determina curgerea fortei, ci instinctul si increderea dvs. Ar trebui sa tineti intotdeauna minte asta.

In sport si in miscare nu conteaza niciodata forma exterioara. Ar trebui sa nu va depasiti niciodata limitele si, mai presus de orice, sa nu treceti niciodata „pragul durerii”. Intindeti-va cat puteti in fiecare dimineata, dar opriti-va inainte de „punctul de rupere”, oricare ar fi acesta. Si nu va comparati niciodata cu altcineva. Sunteti unica!

In fiecare zi, doctorii ne demonstreaza ca ar trebui sa ne miscam mai mult, sa facem mai mult sport – gimnastica, inot, tenis de masa, alpinism, atletism. Nu vrem sa repetam toate astea, deoarece admones­tarile si dovezile n-au nici o valoare. Singurul lucru care ajuta e intelegerea. O veche si inca valabila regula de sanatate spune:

Transpira o data pe zi,

Simte cu adevarat foamea o data pe zi,

Fii cu adevarat obosit o data pe zi”.

O constatare inutila, dar interesanta cu siguranta pentru „infometatii de dovezi” sau pur si simplu ca anecdota: regula de mai sus a fost de curand confirmata de un studiu aprofundat efectuat pe mai mult de cinci mii de americani care au atins sanatosi varsta de 100 de ani. Cercetatorii au vrut initial sa descopere secretul longevitatii acestor oameni. Oare ce aveau ei in comun? Longevitatea lor depindea de dieta, de stilul de viata, de atitudinea fata de viata, de abstinenta, de folosirea intensiva a usturoiului si a ginseng-ului sau a unor misterioase elixiruri din plante? Rezultatul i-a uluit pe oamenii de stiinta: in afara de un singur lucru, nu exista nici un factor comun! Unii dintre ei fumau pe rupte, altii beau cel putin o jumatate de litru de vin rosu zil­nic; unii erau vegetarieni, altii se sculau la ora unu noaptea ca sa-si taie o portie zdravana de sunca; unii aveau 15 copii si 70 de nepoti, altii tra­iau ca niste calugari – s.a.m.d. Cu alte cuvinte nu exista absolut nici un indiciu al unei retete universale de sanatate si viata lunga. Cu o singura exceptie: toti cei intrebati au afirmat ca transpira bine in fiecare zi -prin alergare, taiat de lemne, dans, sex sau altfel.

Miscarea pune energia la lucru. Fluxul de energie micsoreaza bloca­jele din trup, cap si inima, iar micsorarea blocajelor genereaza bucurie si vitalitate. Energia eliberata ne ajuta sa ramanem sanatosi sau sa ne facem sanatosi – la trup, la minte si la suflet. Intepenirea, rigidizarea sunt elementele ce caracterizeaza  moartea, in vreme ce miscarea constituie fun­damentul vietii.

(sursa: Puterea Lunii de Johanna Paungger)

Citeste si

Leave a Comment