Home ACTUALITATE Tradițiile românești, promovate în cadrul Festivalului din Sacramento

Tradițiile românești, promovate în cadrul Festivalului din Sacramento

by Mirela Dinica
0 comment

Ajuns la cea de-a XVIII-a ediție, Festivalul Românesc din Sacramento, California Royer Park, Roseville CA va avea loc pe 29 septembrie, fiind deja o tradiție atât pentru românii stabiliți peste Ocean, cât și pentru americanii care au îndrăgit acest eveniment.

Organizat de Romanian Community Center of Sacramento, evenimentul va promova și în această ediție tradițiile și valorile românești. Invitați sunt Ansamblul Folcloric profesionist Cindrelul – Junii Sibiului , care vin cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu și Primariei Sibiu, soliștii de muzică populară Aurora și Săndel Mihai, Oana Tomoiagă, Sînziana Ștefan, Gabriel Dumitru, precum și interpreții de muzică ușoară Gheorghe Gheorghiu și Ionut Dulgheriu. De asemenea, vor susține momente artistice și artiști din America, printre care Viorica Țepeș, Viorica Onuț, Abigail Budak, Esther Bercea, Brandon Andronesi, Dj Colo, iar evenimentul va fi prezentat de Boris Budac.

Acest festival este cel mai mai mare eveniment al diasporei române de pe Coasta de Vest a SUA. Pentru mine ca organizator este multă muncă, dar și o satisfacție sufletească extraordinară. În America este mult mai greu să organizezi un eveniment pentru că toți au joburi, oamenii nu prea au timp să facă voluntariat. Dar… cei care ne implicăm avem dorința de a promova cultura românească mai ales când avem oaspeți din România care ne aduc puțin din ceea ce am lăsat acasă. Ne reamintesc melodiile românești atât de iubite, minunata artă populară prin costumele tradiționale și dansurile populare. Pentru un astfel de eveniment,  noi începem munca cu câteva luni de zile înainte. Sunt fericită de fiecare dată când văd lacrimile de bucurie ale românilor de aici și atunci când văd admirația pe fețele oamenilor prezenți la eveniment”, ne-a declarat Abigail Budak, artista româncă stabilită în Sacramento, California.

În cadrul acestui Festival se promovează și afacerile româno-americane, avându-i ca invitați pe Scott Alvord, membru în Consiliul de Conducere  al  City of Roseville, pe Alin Alistar, Consulul Onorific din Sacramento. Prezent va fi și Consulul General de la Consulatul României din Los Angeles. De asemenea, în cadrul evenimentului vor fi și activități pentru copii, jocuri, și clovni.

Tema festivalului este “From the heart of Transylvania”. Vom prezenta locuri turistice importante din România, iar oaspeții se vor delecta cu preparate tradiționale românești sarmale, mămăliguță, mici, cârnați, plăcinte, langoși, cozonac, ciorbă, clătite și prăjituri. Sunt convinsă că Junii Sibiului vor fi aplaudați, admirați, iar noi vom fi mândri că avem așa frumoasă zestre a cântecului și dansului popular românesc. De la an la an edițiile au fost tot mai reușite și apreciez efortul echipei care îmi este alături în fiecare an:  Boris Budac, Kati Got, Ioan Budac, Ruxandra Vidu, Athena Budac, Esther Bercea, Alexandru Mihu, Ioan Dumitriu, Alina și Marius Jar”, ne-a mai declarat Abigail Budak.

Festivalul românesc din Sacramento are în fiecare an o temă culturală. Anul trecut, fiind Centenarul Unirii a fost sărbătorit împreună cu Andamblul artistic profesionist Crișana din Oradea și Leontin Ciucur. A fost o ediție superbă la care au participat aproximativ 5000 de persoane, iar atmosfera a fost minunată.  În tot parcul s-a dansat Hora Unirii care a cuprins români și americani, momentul fiind  emoționant. Ca artist, îmi place să cânt la acest festival, mă simt iubită și apreciată de publicul meu care mi-a fost alături 18 ani de când organizez Festivalului Românesc din Sacramento”, mărturisește Abigail Budak. 

Citeste si

Leave a Comment