Home ACTUALITATE Un nou tratament cu celule stem în prevenirea bolii Alzeihmer

Un nou tratament cu celule stem în prevenirea bolii Alzeihmer

by Mirela Dinica
0 comment

Boala Alzheimer, o tulburare neurodegenerativă progresivă, continuă să provoace comunitatea medicală și să afecteze viețile a milioane de oameni din întreaga lume. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, există aproximativ 55 de milioane de oameni din întreaga lume care trăiesc cu boala Alzheimer și alte demențe, iar numărul este de așteptat să crească în următorii câțiva ani. Astfel, nu este de mirare că există în mod constant studii noi care examinează posibilele tratamente pentru acest tip special de demență.

Deși în prezent nu există un tratament pentru boala Alzheimer, cercetătorii explorează în mod activ diferite căi terapeutice pentru a-i atenua impactul. Un domeniu interesant de investigație implică utilizarea celulelor stem, care deținun potențial remarcabil pentru regenerarea și repararea țesuturilor. În ultimii ani, studiile care explorează aplicarea celulelor stem pentru tratarea bolii Alzheimer au arătat rezultate promițătoare. Acest articol analizează stadiul actual al cercetării privind utilizarea celulelor stem ca potențial tratament pentru boala Alzheimer.

În cel mai recent studiu publicat în data de 8 August 2023 în Cell Reports, cercetătorii demonstrează că transplantul de celule stem și celule stem hematopoietice a fost eficient în ameliorarea mai multor semne și simptome ale bolii Alzheimer la șoarecii cu această boală. Șoarecii care au primit celule stem hematopoietice sănătoase au prezentat memorie și cogniție păstrate, neuroinflamație redusă și acumulare semnificativ mai mică de β-amiloid (o acumulare de proteine care reprezintă un semndistinctiv al maladiei Alzheimer) în comparație cu alți șoareci cu Alzheimer.

Celulele stem sunt celule nediferențiate care au capacitatea remarcabilă de a se dezvolta în diferite tipuri de celule specializate în organism. Ele se pot auto-reînnoi și se pot diferenția în linii celulare specifice, făcându-le o resursă de neprețuit pentru medicina regenerativă.

 

Terapia cu celule stem pentru boala Alzheimer

„Terapia cu celule stem este foarte promițătoare pentru boala Alzheimer datorită potențialului său de a înlocui celulele deteriorate, de a promova neuroprotecția și de a modula răspunsul inflamator asociat bolii. Mai multe studii preclinice și clinice au explorat eficacitatea transplantului de celule stem la modele animale și la pacienți umani”, spuneConf. Dr. Filimon Nicoleta.

1. Neurogeneza și înlocuirea celulelor

Celulele stem au capacitatea de a se diferenția în neuroni și alte celule de susținere ale creierului. Studiile pe animale au demonstrat că celulele stem transplantate se pot integra în circuitele neuronale existente, înlocuind celulele deteriorate și promovând neurogeneza. Această regenerare a celulelor creierului este promițătoare pentru restabilirea funcției cognitive la pacienții cu Alzheimer.

2. Suport trofic și neuroprotecție

„Celulele stem pot secreta diverși factori de creștere și citokine care promovează supraviețuirea celulelor și protejează neuronii de deteriorarea ulterioară. Acești factori pot îmbunătăți mecanismele naturale de reparare ale creierului, pot reduce inflamația și pot oferi un mediu de susținere pentru celulele existente. Oferind suport trofic, celulele stem pot încetini progresia bolii Alzheimer.”explică Conf. Dr. Filimon Nicoleta.

3. Modularea inflamației

Inflamația joacă un rol semnificativ în progresia bolii Alzheimer. Celulele stem deținproprietăți imunomodulatoare, ceea ce înseamnă că pot regla răspunsul imunitar și pot reduce efectele nocive ale inflamației. Prin modularea mediului inflamator din creier, celulele stem au potențialul de a atenua neuroinflamația asociată cu boala Alzheimer.

Citeste si

Leave a Comment