Home STIL DE VIATASANATATE Roșia te ferește de accidentele vasculare cerebrale

Roșia te ferește de accidentele vasculare cerebrale

by Mirela Dinica
0 comment

Faptul că celebrul fruct – da, tomatele (roșia) sunt un fruct, cu o vechime de peste 3.000 de ani și origini în Anzii Cordilieri – are efecte benefice pentru sănătate, nu mai este de mult un secret. Nu mai puțin de 90% din conținutul roșiei este apă biologică, usor asimilabilă de către organismul uman, apă care alcătuiește suportul ideal pentru administrarea acestui cocktail de vitamine, minerale, enzime și alte substanțe active conținute de tomate.

Un studiu recent publicat în Jurnalul medical « Neurology » arată ca subiecții care au avut cele mai înalte niveluri de licopină – un antioxidant găsit în tomate – au avut accidente vasculare cerebrale mai puține decât aceia care au înregistrat cel mai scăzut nivel de licopină din sângele lor. În general, riscul de accident vascular cerebral a fost redus cu 55%. Licopina se găsește în cele mai mari concentrații în produsele derivate din tomate, cum ar fi pasta, piure-ul și sosul de tomate. De asemenea, ea poate fi găsită în pepenele verde, grapefruit, papaya și mango. Licopina are un efect antioxidant mai puternic decât celebra vitamina C, protejând extrem de eficient organismul de cancer, de bolile cardiovasculare, de procesele degenerative, de tulburările de metabolism, de diferite intoxicații. „Roșia este folosită tradițional în gastronomia românească. Salata de roșii cu ceapă și brânză sau cu telemea este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite rețete.  Nutriționiștii ne recomandă consumul a 5 porții de legume și fructe proaspete pe zi, în cadrul unor mese regulate și în cantități moderate. Roșia, poate oricând „juca la 2 mese”, ca fruct și ca legumă. De aceea, atunci când pregătim masa în familie este important să ne bucurăm de tot ceea ce ne oferă natura”, a declarat Silvia Bucur, Președintele Fundației PRAIS, inițiatoarea mișcării „Și eu trăiesc sănătos! – SETS”. Un consum de cel puțin 2 căni și jumătate de fructe și legume pe zi poate fi asociat cu un risc mai redus de atac de inimă și accident vascular cerebral pentru consumatori.

 

Citeste si

Leave a Comment